Пуер: топ-5 цікавих фактів

Про переваги пуера можна говорити вічно. Це величне сімейство чаїв славиться не лише розмаїттям смаків, а й елітними сортами – такими, як  шен пуер. Пропонуємо вашій увазі п’ятірку найцікавіших фактів про пуери.

Факт 1. Стародавня батьківщина Пуера – Юньнань

Батьківщиною чаю пуер є провінція Юньнань.  Саме вона вважається найдавнішим виробником чаю у світі. Тут ростуть чайні дерева віком більше тисячоліття (найстаршому 2700 років, воно занесене до книги рекордів Гіннеса). Вони все ще здатні радувати поціновувачів чаями, смаки яких  формувались століттями. Лише уявіть: елітний чайний лист із цього самого дерева міг колись куштувати один із прославлених у віках китайських імператорів!

Сьогодні пуер виготовляють не лише в Юньнані, а й у провінціях Гуандун та Гуаньсі, а також на півночі В’єтнаму. Та Бюро стандартів Юньнаню вимагає, щоб пуером називали лише ферментований продукт зеленого чаю, що походить із великого чайного листя, вирощеного виключно тут. І величний чай шен пуер вирощують та створюють тільки в цій провінції Піднебесної.

Факт 2. Пуер – назва місцевості

Назва чаю походить від іменування місцевості, з якої за часів династії Тан продукт відправлявся у найвіддаленіші куточки Азії. Тоді пуером називали будь-який чайний лист звідти, незалежно від його особливостей.

Логічно, що саме з місцевості Пуер врешті почався Великий Чайний Шлях. Одна з найдовших та найбільш небезпечних доріг протяжністю в 1500 км вела до Тибету, і займала понад рік від виходу каравану до його повернення додому.

Факт 3. Шен пуер – чайна інвестиція

Саме тут народився шен пуер – той самий постферментований чай, що лише додає у властивостях довгі роки після виготовлення. Його сміливо можна купувати в якості інвестиції, адже витриманий 20-річний шен коштує набагато дорожче молодих представників. Саме тому в Китаї його часто дарують на весілля або на честь народження дитини. Коштами, отриманими від витриманого чаю, колись можна буде оплатити цілісінький рік навчання в університеті!

Факт 4. Технологія постферментації водуй – особливість пуера шен та шу пуера

Шен пуер називають постферментованим через те, що його смак змінюється після створення лише на краще. Секрет – у технології «водуй», що включає вологе скиртування чайного листа, і дозволяє йому «жити своїм життям» навіть у спресованому вигляді. Ось чому так цінують Лао – «старий» або «зістарений» чай, яким традиційно ставав саме шен пуер. А потім до нього додався пуер шу із технологічним підходом до технології водуй.

Факт 5. Звичні форми пуера – ще не все

Пуер із давніх давен пресують у різні форму. Це не лише спрощує транспортування, а й допомагає чаю набувати нових властивостей (як у випадку шен пуера).

Сьогодні розсипний пуер також існує, адже це зручно, і необхідність перевозити його караванами давно відпала. Та все ж, поціновувачі з радістю купують чай саме в традиційному пресованому вигляді:

  • «цеглинки»;
  • «гнізда», або точі та міні-точі;
  • «млинця»;
  • «чаші»;
  • «зірочки», «серденька» та ін.

До речі, найкращий шен пуер в Києві в різноманітності представників ви можете знайти у спеціалізованому чайному магазині New Tea – https://newtea.ua/uk/chay/chay-puer/vid-shen-pu-er. Вас обов’язково порадує широченний асортимент оригінальних китайських чаїв, і ви зможете знайти для себе нових фаворитів.

error: Content is protected !!