Сьогодні освіта України зазнає великих реформ. Причому зміни торкнулися не лише вищих навчальних закладів, а й загальної середньої освіти. Скасування мораторію на закриття сільських шкіл, оптимізація мережі методичних кабінетів, надання освітньої субвенції на фінансування шкіл – ці та інші реформи уже сьогодні проходять в державі й на Сумщині зокрема. Детальніше про це розповіла директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олена ПОПОВА.

За словами Олени Попової, створення умов для отримання кожною дитиною якісної освіти сьогодні є пріоритетом освітньої галузі. Тому всі зміни спрямовані на поліпшення якості підготовки дитини – починаючи з дитячих садочків і закінчуючи вищими навчальними закладами.

– У цьому році знятий мораторій на закриття шкіл, — говорить посадовець. – Питання оптимізації мережі загальноосвітніх навчальних закладів непросте, але необхідне. Адже всі ми розуміємо, що не може дитина отримати повноцінну освіту в класі, де навчається один чи два учні, де не вистачає вчителів тощо. Але закриття чи реорганізація будь-якого навчального закладу буде узгоджуватися із місцевою громадою та батьками.

Директор Департаменту освіти і науки також нагадала, що у зв’язку зі змінами до Закону України «Про освіту» із січня 2015 року зросла на 10% частка батьківської плати за харчування дітей у дошкільних закладах. Відтепер у містах її розмір становить не менше 60%, у селах – не менше 40%. Але діти пільгових категорій захищені.

– Актуальним залишається також питання забезпечення безкоштовним харчуванням учнів початкових шкіл. Нині влада міст та районів вишукує додаткові фінансові можливості, аби його вирішити. Адже розуміємо – від цього залежить здоров’я дітей, – підкреслила чільниця освітньої галузі області.

За її словами, на сьогодні середня вартість одноразового харчування в день на одну дитину становить 6,3 гривні, із них 4,5 гривні – бюджетні кошти.

Актуальним залишається питання забезпечення підручниками. Воно вже зараз активно обговорюється у школах області. Батьки школярів хвилюються, що менше ніж через півроку за посібники для однієї дитини їм доведеться викласти до 2 тисяч гривень.

– З першого вересня точно забезпечуватимуться посібниками діти пільгових категорій, а стосовно інших школярів можу сказати, що Міністерство зараз займається обговоренням цього питання і шукає можливі шляхи його вирішення, — наголосила Олена Попова. — Ми зацікавлені в тому, щоб діти мали можливість отримати все необхідне для навчання, здобували якісні знання і розвивали рідну Сумщину.

Наталія ІСІПЧУК

http://www.websu.info/?p=5587

5 thoughts on “У школи області прийшли зміни

  1. Непонятно что нового она сказала об образовании. Местные власти ищите деньги на содержание школ. Все как и раньше. Смех курицы.

    1. Внимательно читать надо! ПРИЙШЛИ ЗМИНЫ-ясно же,изменения пришли!Заживем теперь…Наконец-то!

  2. Из каких финансов выкладывать до двух тысяч гривен за учебники? А потом ими печки топить? Их же никто не перекупит потом, потому что каждый год будут эти же учебники переиздаваться с точно такими же заданиями, но под разными номерами, и чтоб не было путаницы на уроках будут настаивать на покупке новых учебников, дабы не замедлять учебный процесс. Это золотое дно для издателей. На учебниках отдельные лица будут зарабатывать миллиарды, а родители будут недоедать, чтоб эти учебники выкупить. Надо искать деньги на покупку учебников не родителям, а государству. Дети – это будущее, а образованные дети – это светлое будущее государства. Или образованное “будущее” государству не нужно? А?

  3. У наших правителей один ответ! Идет война. А на нее можно все списать . Скоро в цену учебников будет входить и военный сбор…

Comments are closed.

error: Content is protected !!