Україна стала свідком однієї з найбрудніших виборчих кампаній, яку влаштували в місті Чернігові кандидати в народні депутати Генадій Корбан та Сергій Березенко.

Люди олігарха Ігоря Коломойського та президента України Петра Порошенка боролись за депутатський мандат від 205 виборчого округу, який звільнився після того я депутат від БПП Валерій Куліч був призначений на пост губернатора Чернігівщини. 

Як партія «УКРОП» стала «Гречкою»

Вибори в Чернігові мали стати першим випробуванням для новоствореної партії скандально відомого олігарха Ігоря Коломойського «Укроп». Але, замість «вдалого старту», вони завершились повною дискредитацією цього політичного проекту.

Ставленик олігарха та лідер політради партії Геннадій Корбан «влив» в округ колосальні фінансові ресурси.  

Експерти вважають, що Корбан налагодив в округу систему непрямого підкупу голосів виборців. Один з штабів Корбана був розташований прямо на зеленій зоні, поряд з яким прямо з наметів щоденно роздають продуктові набори (так звана «гречка»), гарячі обіди, дітям морозиво та солодощі, безкоштовні каруселі. Міліція спробувала перешкодити роздачі продуктів від кандидата, в результаті чого натовпи спраглих до безкоштовної гречки бабусь перекрили дорогу в двох місцях, не пропускаючи авто і міський транспорт, допоки видачу не буде поновлено. Так за цією партією закріпилась нова назва «Гречка».

Не цурався кандидат від олігарха і брудних технологій. Він розпочав кампанію зі «скандальних» білбордів з написом «Укроп проти редиски» (редиска – біло-червоні, натяк на БПП, причому шрифт і кольори половини білборду з редискою точно повторювали гамму реклами кандидата від пропрезидентської сили).

Зовсім нечесною можна назвати і спробу проведення концерту в день виборів на який безкоштовно пускали лише громадян, які проголосували на виборах.

Вже з манери ведення кампанії на 205-му окрузі можна прогнозувати приблизну стратегію «УКРОПу» і його рекламне обличчя на місцевих виборах по всій Україні, оскільки над іміджем партії працюють дніпропетровські фахівці, які точно ще себе покажуть і у Києві, і в інших містах.

Адмінресурс кандидата від Порошенка

Не далеко від Корбана пішов і висуванець Блоку Петра Порошенка Сергій Березенко. Сподіваннями на вдале застосування адмінресурсу і пояснюють експерти дешевизну його кампанії.

З прізвищем цього кандидата в Чернігові пов’язують цілий ряд скандалів. Спочатку депутат ВР Денисенко перехопив автомобіль з рекламою Березенка, що везла газети з чорним піаром Корбана та рекламу технічного кандидата Величка (про нього скажу цікавий факт : борди і реклама у нього в тон Корбанівським, біло-зелені, намальована якась рослина віддалено схожа на кріп, і заклик зупинити дніпропетровську банду, при тому що Величко сам з Дніпропетровщини), а за пару тижнів його прихильники заблокували автомобіль, з якого вівся підкуп виборців людьми Березенка. Там було знайдено кілька мисливських карабінів, два пістолети, військову аптечку та боєприпаси, окрім цього розфасовані в конверти про 400 гривень гроші та чимала сума у доларах. Березенко одразу ж відхрестився від причетності до машини, назвавши це провокацією Корбана, однак усю відповідальність взяв на себе технічний кандидат Березенка Тарас Костанчук, що на другий день баталії зробив відповідну заяву.

Окремо зупинимось і на нібито незалежній газетці «Чернігівський полігон» виданій від імені третіх осіб, однак чомусь розповсюджуваній разом з газетою Березенка у пакеті з символікою кандидата, і повністю присвяченій «бандитській» діяльності Корбана, причому чернігівців залякували «рейдерством» і погромами, які будуть вчинятись на користь людей Коломойського руками вояків Дніпро-1, ПС та батальйону «Донбас». Активізувалася і діяльність ботів у соцмережах, що працювали на штаб.

Чорні технології на виборах

Свідченням використання брудних технологій є і результати екзитполів, які показали діаметрально протилежні результати. Тобто, очевидно, що щонайменше один з них був оплачений одним з кандидатів. Незаконні дії широко використовувались і в ході голосування та підрахунку голосів.

За результатами обробітку 96.38% протоколов перемогу в окрузі здобув Сергій Березенко, який отримав результат 35,75%. Другим з 14,84% фінішував Геннадій Корбан. Але цей результат важко занести в актив будь-кому з кандидатів, які влаштували найбрудніші вибори з часів Майдану і повністю дискредитували себе, свої політичні сили та саму ідею демократичних виборів в Україні.

За інформацією інтернет-видань

error: Content is protected !!