Ще 21 травня вступив в силу Закон України “Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки”, який став широковідомий під назвою «Закон про декомунізацію». Саме цим нормативним актом Верховна Рада зобов’язала органи місцевого самоврядування протягом шести місяців, тобто до 21 листопада, провести перейменування «радянських» назв вулиць, провулків, площ, скверів в усіх містах і селах.

Відразу стало зрозуміло, що перспектива змінити звичну адресу не викликала великого натхнення у мешканців Ямполя. Чомусь не сприяла поширенню «декомунізаційних» настроїв і заява влади, що процес перейменування вулиць не потребуватиме фінансових витрат їх мешканців. Проте, аж ніяк не можна сказати, що в нашому селищі немає людей, які підтримують перейменування. Таких явно менше, але вони активні, беруть участь в обговоренні та публічно доводять свою правоту. Різні погляди на це питання і спричинили бурхливе обговорення на вулиці, на сторінках газети та інтернет – газети.

Але, на жаль, всі суперечки зводились лише до питання «перейменовувати чи не перейменовувати». Ямпільчани чомусь не враховують, що рішення прийнято Верховною Радою і має законну силу, а отже виконувати його доведеться у будь-якому разі. За балачками стрімко пролетіли чотири з шести відведених на «декомунізацію» місяців і стало очевидно, що про нові назви для чотирнадцяти ямпільських вулиць та п’яти провулків ще ніхто навіть не замислювався. Хоча це питання потребує широкого і предметного обговорення.

Це питання для багатьох болюче. Мабуть, селищна влада не бажає піднімати його до виборів, які відбудуться 25 жовтня. Це неминуче призведе, як всі ми розуміємо, до електоральних втрат. Але після виборів менш ніж за місяць це питання нормально обговорити просто не вдасться. Тож, є загроза, що перейменуванням наших вулиць займатимуться обласні чиновники. А чи потрібно це нам? То розпочнемо дискусію!

Днями до редакції нашого видання звернулась ямпільчанка В.І. Старикова, яка запропонувала для обговорення свій варіант перейменування вулиць та провулків селища. За її словами, до цього процесу слід підійти відповідально. У нових назвах слід врахувати і історію, і сучасні реалії. Як один з авторів відомої книги про Ямпільський район «Зелен край», вона не з чуток знайома з історією селища, біографіями його видатних мешканців та його сучасністю, а отже має повне моральне право запропонувати землякам своє бачення нового Ямполя.

Вулицю Боженка, яку в Ямполі вважають центральною, вона пропонує назвати на честь Миколи Миколайовича Неплюєва. Сучасна вулиця Боженка проходить крізь місце, де ще на початку ХІХ століття знаходилась Спасо – Преображенська церква, яка була побудована саме за рахунок родини Неплюєвих. Поруч з храмом знаходилась усипальниця родини цього мецената. Зараз біля нового храму встановлено пам’ятний знак з чудовими словами М.М. Неплюєва, вони нагадують нам про минуле, сьогодення і майбутнє, застерігають робити добро, залишати пам’ять про себе. Це один з найвідоміших у світі ямпільчан, який дуже багато зробив не тільки для рідного містечка, а і для освіти найбіднішого населення нашого краю. Людина, яка володіючи мільйоном карбованців, всі свої статки вклала в розбудову Хресто-Воздвиженського трудового братства. Всю філософію свого життя він направив на любов до людей.

Найстарішу частину Ямполя – сучасну вулицю Коцюбинського, можна назвати історичною назвою Клин, яка досі живе в народі. А враховуючи, що жили тут переважно козаки, нова назва напрошується сама собою – Козацький Клин. Вулицю Першотравневу, яку наші нащадки називали Горою, можна назвати Георгіївською гіркою з огляду на існуючий ландшафт та розташований на ній Свято-Георгіївський храм. Вулицю Куйбишева, яку і досі називають історичною назвою Бондарівка, можна назвати Святогеоргіївською, бо веде вона до каплиці на місці зруйнованого Свято-Георгіївського храму. Вулиця Леніна, що колись носила назву Шлях, має можливість стати Гетьманським шляхом, адже веде вона з Ямполя до колишньої гетьманської столиці лівобережної України – міста Глухова.

Вулиця Горького має чудову історичну назву Старинці, Червопопрапорна – Безуглівка, Жовтнева – Лопатівка, Шевченка – Рябухівка. Остання не підпадає під перейменування, але на честь відомого уродженця Ямполя генерала Анатолія Рябухи можна назвати один з провулків. Вулицю Щорса, що мала історичну назву Бродівська, можна назвати Цвілодубівкою, на честь відомої ямпільської родини, представники якої жили на цій вулиці.

В Ямполі є чимало вулиць, які можна назвати з огляду на сучасне розташування селища. Для прикладу, вулицю 50 років СРСР, що веде до Районної станції юних натуралістів назвати Ботанічною. Вулиці Пролетарську та Кірова, що ведуть до Спасо-Преображенського храму – відповідно Спаською та Преображенською. А вулицю 50 років Жовтня, що веде до Центральної площі – Центральною.

Жили в Ямполі і чимало особистостей, імена яких варто увіковічити у назвах вулиць. Наприклад, воїн-афганець Сергій Ошомок жив на вулиці Калініна, відомий вчений-етнограф Павло Федоренко – на провулку Леніна. Заслужили визнання і ямпільські діячі культури художник Олександр Богомазов та засновник аматорського Народного хору Барвінок Василь Кусовський. До речі, провулок Боженка, де знаходиться музична школа та старий РБК, можна назвати Барвінковою.

Це лише пропозиція, сподіваємося, що у мешканців селища знайдеться ще чимало варіантів, як назвати ямпільські вулиці. Ми обов’язково опублікуємо їх на сторінках районної газети.

18 thoughts on “Нові назви ямпільських вулиць: час замислитись

  1. Я не со всеми названиями улиц согласна, которые предлагает Старикова В.И.. Зачем переименовывать ул.Шевченка, которая и так отвечает требованиям Закона? Лучше переименовывать улицы связанные с их месторасположением…здесь соглашусь с Ботанической, Центральной, Клыном. Я живу на улище Щорса, почему ее не назвать улицей Школьной,но не как не Цвелодубовкой!!!!

  2. Какие улицы ? Ставки да речки исчезают !!! Посмотрите на Больничный ставок , на Дунаец!!! Все исчезает !

  3. Самые оправданные названия, которые имеют привязку к местности и не надо нам новых кумиров. Полностью согласен с Ольгой, Щорса должна быть Школьной. Боженка- Центральная, 50 лет СССР- Ботаническая, 50 лет Октября- Сумская, Куйбышева- Бондарiвська, Червоноармiйська- Залiзнична, Червонопрапорна-Госпiтальна, Ленiна- Глухiвська,Коцюбинського-Клин, Кiрова- Преображенська, Першотравнева-Травенева.

    1. Коль стоит вопрос о переименовании улиц, так нужно использовать такие названия которые будут нейтральными к любой власти и вере!!!!!Полностью соглачна с Вами, вот только Краснознаменную я б назвала Лікарняна

  4. Мозги себе переиминуйте. Денег некуда девать – отдайте ребятам в АТО

    1. давайте так. пример. есть политик. он ради идей либертарианства перегубил всю вашу семью и друзей. в честь его названа ваша улица. а дети ваши потом через время, када встанет вопрос о переименовании скажут -Мозги себе переиминуйте. Денег некуда девать – отдайте ребятам в АТО-

  5. Старуха, а че ты, когда людей травила из райкома партии не задумывалась о декомуннизации? Жук, бабник, в тысячу раз честнее тебя, как говорил Великий и ужасный Ленин “политической……”. Троцкого имел в виду. Ну ты вождя учила.

  6. Мозги как раз переименовать надо тем, кто не хочет переименований. Но, к сожалению совковая болезень трудно поддается лечению. Уже тысячу раз повторялось, что для переименований не нужно ни копейки с бюджета. Разве только на новые таблички, но у нас и старых нету- они давно сгнили. Нужно просто научиться уважать себя и ту страну, в которой мы живем.

    1. Какой же ты тупой! Например, как ты будешь продавать допустим свою квартиру, по новому (или старому ) адресу? Включи мозги. Наперво с тебя затребуют деньги на прописку. И ЛЯх будет с тобой бесплатно работать?

  7. Валентина Ивановна во время работы в райкоме партии Вы по иному к этому относились когда были более искренны и чем определяется степень вашей искренности.Не стоит забывать, что пока Конституция разрешает быть атеистами может не стоит так много названий связывать с богом, ведь в неверующие тоже имеют чувства. И казаки не для всех могут быть примером ,хотя бы потому, что не все они вели здоровый образ жизни. В исторической перспективе отношение к персоналиям событиям может меняться, может стоит подумать над более нейтральным обозначениям; например 1;2; и …… Поддерживаю предложение, что этот вопрос достоин обсуждения, но площадка интернета ,где большинство анонимов не лучшее место для этого. А законы принимаются и отменяются . Ведь история знает немало случаев когда большинство оказывалось неправым; чьим именем сжигали на кострах тех кто говорил, что она всё же вращается. А как вы отнеслись бы к предложению чтобы все затраты связанные с изменением названием оплачивать исключительно за счёт тех кто за такие изменения. Давайте договоримся где и когда мы можем встречаться лицом к лицу обсуждая этот не простой вопрос.

  8. Недавно пришлось быть свидетелем сходки жителей одной из улиц по вопросу переименования.Вместо варианта переименивания, предлагается провокационный опросник-переименовать или оставить.Верховодят полудебильные горластые совки.Орут -оставить! Нормальным людям слова не дают сказать.Хотелось бы узнать,кто поручал сбор,ничего не решающих,подписей?

  9. Только не надо трогать неостывших трупов. именем Кусовского можно назвать хор Барвинок. Хор Веревки есть.
    Улицы имени Веревки – нет. Неплюевых улиц уже в районе есть. Не надо лениных плодить. Давайте жить с рябуховками и лопатовками. Переименовывать нужно! Но не слушайте вчерашних коммунистов. Они маму завтра переименуют в мать-его!

  10. Я согласен на смену названия улицы на которой проживаю,но у меня возникает вопрос : сколько мне это будет стоить(смена названия улицы в документах платная) и почему я должен буду бегать по инстанциям,стоять в очередях тратить свое время для того чтоб сменить название улицы в паспорте в домовой книге в квитанциях на оплату…

  11. Сеня, кто тупой ты узнаешь после переименования улиц. Тогда ты увидишь, что нотариус без проблем будет принимать правоустанавливающие документы со старыми названиями улиц, а выдавать новые документы(договора купли-продажи, дарения, завещания ) будет с новым названием. То же самое по паспортам. Никого не будет волновать старое название улицы в паспорте. С нового года вообще,кто будет первый раз получать паспорт или менять, получат ID-карточку, где прописка не будет написана на пластиковой карте. Что касается квитанций, то это вообще не наши проблемы. Сумыобленерго, Сумыгаз и Водолей сами внесут изменения в квитанции. Так, что Сеня и прочие сомневающиеся, будьте спокойны. Поверьте, за годы независимости по всей стране переименованы тысячи улиц. Даже у нас в области. В Сумах проспект Лушпы, в Белополье- улица Старопутивльская, в Глухове- улицы Киево-Московская и Терещенков. Это не вопрос финансов. Это вопрос морали и национальной памяти.

Comments are closed.

error: Content is protected !!