В Ямполі не поспішають займатися благоустроєм центральної площі, яка спорожніла після знесення пам’ятника В.І. Леніну у листопаді минулого року. Питання про те, що слід встановити на місці «декомунізованого» пам’ятника взагалі не піднімається місцевою владою.

З 19 листопада минуло вже більш ніж два місяці, але єдине питання, яким за цей час переймалось селищне керівництво – це вирішення подальшої долі знесеної скульптури з цінного кольорового металу. Її поспішили відправити на утилізацію і вже визначили куди спрямують виручені від цього кошти. Всупереч логіці, підуть вони далеко не на потреби по благоустрою центральної площі, чи встановленню нового пам’ятника, а на продовження заходів по декомунізації.

Схоже, самотній постамент з сірої мармурової плитки ще довго «прикрашатиме» обличчя Ямполя – його центральну площу. І навіть, якщо його все ж демонтують, очікувати встановлення якоїсь нової скульптури на цій площі не варто. Зараз цілком серйозно обговорюється ідея зрівняти постамент з землею та закласти його місце тротуарною плиткою.




В Ямполі на пальцях однієї руки можна перерахувати по-справжньому гарні споруди та пам’ятники. Цей список розпочинається і закінчується ботанічним садом та Спасо – Преображенським храмом. Вже тривалий час ямпільчани обговорюють можливість встановлення в селищі якоїсь гарної скульптури, яка б згодом стала символом населеного пункту.  Вона могла б стати окрасою центральної площі та гордістю ямпільчан, на її фоні могли б фотографуватися молодята та гості нашого населеного пункту.    

Задоволення це не дешеве, але ямпільчан мали б надихнути успішні приклади вирішення цього питання в інших містах та селищах України. Адже, досить часто знесені бронзові пам’ятники відправляють не на металобрухт, а на переплавку і за невеликі кошти отримують нові привабливі скульптури.

Таких прикладів в Україні можна навести чимало. Залишається сподіватися, що колись ним стане і наш Ямпіль, який інші міста візьмуть собі за взірець.   

10 thoughts on “Замість Леніна: що буде на місці знесеного пам’ятника?

  1. Раз уж снесли – надо думать, как использовать недешевый постамент. На памятник по нынешним временам из пустых карманов ямпольчан можно наскрести. На мальчика-с-пальчика. А вот на оригинальный большой светильник – можно. Молодые мамы с детками спасибо скажут. Площадку лавочками обставить… Что-то Кац размечтался!

  2. Считаю,что нужно в ближайшее время (пока холодно) провести конкурс на лучший проект по благоустройству центральной площади. Слава Богу у нас есть талантливые архитекторы, художники… Уже много молодых ребят закончили Полтавский Университет. Затем отобрать лучших 5-6 конкурсных работ на всеобщее обсуждение. Победителя проекта наградить денежной премией (можно забрать премии у мера и его заместителя, все равно ничего не делают) и к весне начать реконструкцию площади.

  3. Какой там благоустрий ? Да в первую очередь пусть властелительницы наши ямы хоть позасыпают * НОРМАЛЬНО * . Конечно отремонтировать дороги им не под силу , но ведь парадокс ещё и в том что сами ведь тоже ездят на своих бибиках по этим колдобинам .

  4. Щодо того куди використовувати кошти від утилізації пам’ятника: якщо вони будуть використані на продовження заходів по декомунізації (наприклад, для придбання вуличних табличок, яких у нас по селищу дуже-дуже-дуже мало) то це добре та як раз логічно. Пам’ятник знесений у рамках декомунізації, подальші заходи потребують грошових витрат, то чого отримані кошти на них та не витрачати?
    Звичайно, добре було б таки вирішити питання з тим, що розмістити на центральній площі, бо самотній постамент не дуже привабливо виглядає. Тільки взимку здійснювати (втілювати у життя) заходи по благоустрою не потрібно. Бо, зазвичай, те що побудоване під зиму або взимку швидко псується.
    Поставити на це місце пам’ятник іншої “видатної” особи, вважаю не доцільно, бо визначитися хто у нас найвидатніший та найдостойніший украй важко: хтось мимо проїхав; хтось народився у нас, прославився за межами, але забув про місце свого народження та про свої роки дитинства; хтось, в минулому, багато зробив для розбудови нашого краю, але з часом спогади про нього загубилися на сторінках історії. Тому ставити пам’ятник не потрібно, щоб не вийшло як в одному відомому фільмі: змінювати шапку кожен раз, коли до влади приходять нові люди.
    Краще на цьому місць посадити дерево. Якщо це буде ялинка, тоді не потрібно кожен рік витрачати гроші на вирубку в лісі нової та на її встановлення. Ялинка має бути не дуже маленька та чимось обгороджена, щоб ніхто з мешканців селища, ненароком, не захотів прописати її у себе дома на свята чи просто так. Також, її порода має бути більш-менш стійкою до різних хвороб та сонячних промінів (на площі майже не буває затінку). Є звичайно в цьому мінус: хтось може захотіти її привласнити; випробувати на ній пару вправ з єдиноборств; або на неї може напасти жахливий шкідник. Плюси: у подальшому не потрібно буде витрачати значні кошти, ялинка буде рости по центру та рівною з усіх сторін.
    Можна посадити будь-яке інше дерево, обгородити його декоративними лавками та облаштувати місце для відпочинку мамочок з дітьми чи молоді. Тим більше, вони на цьому місці періодично в літку збираються та проводять час на сходинках постаменту.
    Якщо місце буде зрівняне із землею, це звичайно також вихід, можливо дехто ловив себе на думці, проходячи з одного кутка площі в інший, про те, що кожен раз потрібно щось обходити та минати. Але це не гарно, багато місця пустуватиме.
    Ідея з проведенням конкурсу на кращий проект дуже хороша. У нас в селищі багато талановитих людей, які на практиці змогли б проявити свої таланти.

  5. Полностью согласен с NG. Ёлка в центре площади будет не плохо смотреться, как пример Знобь-Новгородский где в центре много лет назад посадили ёлку и потребность каждый год тратить деньги на её установку отпала. А мамочки с детьми действительно часто встречаются в центре на площади и за место оборудованное для их отдыха(я не имею в виду игр и развлечений) тысячу раз сказали бы СПАСИБО.

  6. Есть классная идея на этот счет. Поищите в Google стела “Я люблю Москву” в парке Горького. Очень красивая, все там фоткаются. Тоже самое можно сделать в Ямполе. Убрать постамент.Оставить две ступеньки и поставить стелу “Я люблю Ямпiль”. Стела будет намного дешевле стоить чем памятник и будет очень современно и красиво. И фоткатся будет где.

  7. А когда собирались сносить почему сразу не подумали, что будет на этом месте! ? Мозгов не хватило?

  8. достроить ступеньки до верха. и будет скульптура-писающий мальчик. каждый день новый ))))))

Comments are closed.

error: Content is protected !!