Відомий ямпільський педагог і краєзнавець відзначає 85-річний ювілей

Сьогодні, 7 вересня, вісімдесят п’ятий день народження святкує Віктор Володимирович Цвілодуб.

Ім’я цієї людини знайоме всім ямпільчанам, які знають і поважають його, як вчителя з великої літери, наставника багатьох поколінь ямпільчан та краєзнавця, що зробив неоціненний внесок в справу вивчення історії селища.

Віктор Володимирович корінний ямпільчанин, щиро закоханий в рідне селище, його історію, природу і людей. Тож, навіть закінчивши історико – філософський факультет Київського державного університету імені Т.Г.Шевченка в 1956 році, він і не міг уявити своє життя за межами рідного Ямполя.

Щоправда, перший рік його педагогічної праці пройшов в Ульянівській середній школі Білопільського району, куди він був направлений після університету. Вже в 1957 році за його проханням наказом обласного відділу народної освіти він був переведений на роботу в Хутір – Михайлівську середню школу №2, в якій пропрацював два роки. А в червні 1959 року йому запропонували очолити 7-річну школу в Ямполі. І так – 34 роки на адміністративно – педагогічній роботі: директором школи – 28 років, заступником директора – 6 років.

Віктор Володимирович очолив школу в той час, коли вона мала старе приміщення, збудоване ще в 1867 році поміщиком М.І.Неплюєвим. Виникла ідея – добудувати до старого приміщення типовий корпус на 3 класні кімнати, спортзал, учительську і кабінет директора. Ідею Віктора Володимировича підтримав педагогічний колектив школи і батьківська громадськість. Мрія директора збулась 1 вересня 1969 року – школа одержала нове двоповерхове приміщення. Далі постало питання реорганізації 8-річної школи у середню. Статус середньої школи поставив перед директором та педколективом нові завдання.

А в 1985 році розпочалося будівництво нової школи в селищі і вже 1 вересня 1987 року відбулося велике свято, присвячене відкриттю нової – чотирьохповерхової красуні школи. Той новий навчальний рік Віктор Володимирович розпочав в іпостасі заступника директора по навчальній частині, на якій і відпрацював 6 років. А в 1994 році пішов на заслужений відпочинок. Але зв’язків зі школою не пориває і до цього часу.

Варто зазначити, що більше 25 років Віктор Володимирович був депутатом селищної ради, учасником народного хору районного будинку культури.  Будучи істориком, він довгий час займався краєзнавчою роботою, приймав активну участь в зібранні матеріалів з історії району і селища, коли писалася книга „Історія міст і сіл УРСР. Сумська область”, а також в написанні до 10-ї річниці Незалежності історичного нарису „Зелен – край”. Ямпільщина на зламі тисячоліть. Нариси та портрети”, в якій Віктор Володимирович був одним із співавторів. Окрім того, саме йому належить ідея створення музею історії школи. В.Цвілодуб віддав до музею цінні історичні матеріали з історії виникнення першого освітнього закладу в Ямполі.

3 thoughts on “Відомий ямпільський педагог і краєзнавець відзначає 85-річний ювілей

  1. Низкий поклон , настоящему патриоту Ямпольщины ! Виват славной педагогической династии Цвилодубов ! Здравия на Долгие Лета !

Comments are closed.

error: Content is protected !!