Після того, як свої посади добровільно залишили Свеський селищний та Усоцький сільський голови, а в Дружбі прийняли рішення про утворення об’єднаної територіальної громади, мешканцям району прийшов час замислитись про позачергові вибори, які наразі виглядають невідворотними.

Згідно з вітчизняним законодавством, у разі дострокового припинення повноважень міського, селищного чи сільського голови позачергові місцеві вибори мають бути призначені Верховною Радою України не пізніше ніж у дев’яностоденний строк з дня дострокового припинення повноважень.

Таким чином, проміжні вибори Свеського селищного голови мають бути призначені не пізніше 29 вересня, адже в цей день збігає 90-денний термін з дня прийняття Свеською селищною радою рішення «Про дострокове припинення повноважень Свеського селищного голови за особистою заявою» від 01.07.2016 року, а вибори Усоцького сільського голови призначать до 24 листопада (рішення про дострокове припинення повноважень Володимира Бабича було прийнято 26 серпня).

За нашою інформацією і Свеська селищна, і Усоцька сільська ради направили відповідні звернення до Верховної Ради і зараз чекають рішення депутатів, які, як відомо, на цьому тижні виходять з літніх канікул і приступають до роботи в сесійній залі.

Часто доводиться чути питання, а чому б не довірити виконання повноважень сільського та селищного голів секретарям відповідних рад? Відповідь однозначна – відповідна можливість не передбачена Законом України «Про місцеві вибори», а Верховна Рада має обов’язок, а не право, призначити позачергові вибори. Тим паче, що не пройшов ще навіть перший рік повноважень голів відповідних територіальних громад.
Цікаво, що проміжні вибори відбудуться за тими ж правилами, що і чергові місцеві вибори 25 жовтня минулого року. Витрати на їх проведення фінансуватимуться з Державного бюджету.

Ще цікавіша ситуація може скластися в Дружбі, якщо, звичайно, Дружбівська міська об’єднана громада буде створена офіційно. У такому разі на цю громаду очікують вибори голови, старост та депутатів міської ради.
Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» встановлено, що обласна рада розглядає подання про створення об’єднаної громади та одночасно з прийняттям рішення призначає перші місцеві вибори депутатів сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади та відповідно сільського, селищного, міського голови.

Відповідно до частини 4 статті 15 Закону України «Про місцеві вибори» перші місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 70 днів до дня виборів. Іншими словами, все залежить від дати, коли Сумська обласна рада прийме рішення про утворення Дружбівської об’єднаної територіальної громади.

Вибори обіцяють бути унікальними в тому аспекті, що мешканцям Чуйківки та Дорошівки вперше доведеться обирати Дружбівського міського голову, а замість звичного сільського голови – старосту. Зміняться і межі виборчих округів депутатів Дружбівської міської ради.

Тож, вже найближчим часом на наш район чекають нові виборчі баталії і нові кандидати. Залишається лише сподіватися, що переможці цих виборів протримаються на своїх посадах довше за своїх попередників.

error: Content is protected !!