Про це «Ямпіль.INFO» повідомила завідувач Ямпільського районного сектору УДМС України в Сумській області Лариса Дука.

– Документи почали приймати 1 березня у зв’язку з підключенням до Єдиного державного демографічного реєстру. Тепер Ямпільський РС УДМС України в Сумській області проводить прийом громадян з питання оформлення паспорта громадянина України у вигляді ID – картки та паспорта громадянина України для виїзду за кордон. З цього часу припинено оформлення паспорта громадянина України у вигляді книжечки, – зазначила Лариса Вікторівна.

Відповідно до чинного законодавства кожен громадянин України по досягненню 14-річного віку зобов’язаний отримати паспорт громадянина України у формі картки. Такий документ оформляється особам, які не досягли вісімнадцятирічного віку, на чотири роки, а особам, які досягли вісімнадцятирічного віку, – на кожні 10 років.

Заява та документи для оформлення паспорта громадянина України подаються особою до територіального органу/підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта за зареєстрованим місцем проживання, а паспорт громадянина України для виїзду за кордон можна оформити у будь-якому територіальному органі/підрозділі ДМС незалежно від реєстрації місця проживання. Особа, якій виповнилось 14 років та місце проживання якої не зареєстровано, для оформлення паспорта вперше подає документи до територіального підрозділу ДМС за місцем свого фактичного проживання в Україні.

При зверненні громадян з питання втрати, псування паспорта, зміни прізвища або імені громадянам оформлюється паспорт у вигляді ID-картки, а після досягнення особою 25- або 45-річного віку новий паспорт оформлюється за бажанням, також можна вклеїти фото в паспорт громадянина України у вигляді книжечки.

За словами Лариси Дуки, новий біометричний паспорт має ряд переваг перед звичайним.

– По-перше, тим, що в нього вбудована спеціальна мікросхема, яка містить фотографію власника, його персональні дані: прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, номер документа, дату його видачі та закінчення терміну дії, а також будь-які додаткові відомості про особу. Стандарти передбачають можливість зберігання в спеціальній мікросхемі біометричної інформації (наприклад, відбитків пальців та електронного цифрового підпису). А по-друге, паспорт громадянина України, виготовлений у формі пластикової картки, більш зручний для використання та зносостійкіший, ніж його паперовий аналог. Для захисту інформації на електронному носії використовуються новітні технології, що робить підробку електронних документів практично неможливою: у разі крадіжки чи втрати такого паспорта зловмисники не зможуть ним скористатись. І нарешті, інформацію, яка записана на електронний носій, окрім відбитків пальців рук, можна зчитати за допомогою навіть сучасного смартфона – на сайті виробника бланків доступне для безкоштовного завантаження необхідне програмне забезпечення, – зазначила начальник Ямпільського районного сектору УДМС України в Сумській області.

2 thoughts on “В Ямполі почали приймати документи для оформлення закордонних паспортів та паспортів у вигляді ID- картки

  1. Прошу надати консультацію. В які дні і години можна подати документи на отримання паспорта громадянина України для виїзду за кордон? В який термін буде виготовлений цей паспорт? Скільки буде коштувати? Не стане перепоною те, що в українському паспорті стоїть прописка по старому найменуванню вулиці?

  2. Буду вдячна, якщо надасте мобільний телефон для консультацій. Якщо не можна, то стаціонарний.

Comments are closed.

error: Content is protected !!