Районна рада розглядала звіт про виконання «Районної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року».

Згідно з наведеними даними на онкологічному обліку районної лікарні перебуває 546 мешканців району і це найбільша кількість хворих за останні чотири роки (у 2013 році таких було 532, у 2014 році – 523, у 2015 році – 534 чоловік).

У минулому році сімдесяти трьом ямпільчанам вперше поставили цей страшний діагноз. При цьому питома вага ІV стадії при діагностиці злоякісних утворень склала 15,1% (у 2013 році цей показник був на рівні 11,6%, у 2014 році – 16,9%, 2015 році – 12,1%). Серед позитивних моментів відмічають ріст рівня виявлених злоякісних новоутворень І-ІІ стадії на рівні 45,2% проти 38,5% у 2015 році. Знизився і рівень смертності онкохворих, які помирають протягом року після встановлення діагнозу. У 2016 році цей показник становив 16,5%, при цьому, у 2014 році він був на рівні 29,6%.

– Програма була прийнята для самої програми, – зазначив у своєму виступі головний лікар Ямпільської центральної районної лікарні Вадим Бойчунь. – У 2013-2016 роках на її виконання передбачалось виділити з районного бюджету 1 мільйон 44 тисячі 200 гривень, але фактично фінансування надійшло лише на рівні 7%. Тобто, фінансування програми проводилось в межах бюджетних асигнувань на галузь охорони здоров’я.
Серед болючих питань головний лікар назвав і відсутність в районі лікаря – онколога.

– Страва в тім, що у нас в ЦРЛ не укомплектована посада лікаря-онколога, тому лікування і профілактику цих захворювань проводили лікарі суміжних спеціальностей. В даний час ця посада на 0,5 ставки зайнята сумісником, питання по укомплектуванню посади лікаря-онколога вирішується і, я думаю, що воно буде вирішене до кінця року, – зазначив Вадим Бойчунь.

Звіт про виконання програми викликав активне обговорення у депутатів районної ради, які піднімали питання низького рівня проходження професійних оглядів серед працівників підприємств, установ і організацій району і необхідності прийняття аналогічної програми на 2017-2020 роки.

З цього приводу думки депутатів розділились, одні схилялись до думки, що програму недоцільно розробляти без наявності реального фінансового ресурсу (мінімально в розмірі 100 тисяч гривень), а інші до того, що програму все ж треба приймати. В результаті, більшість депутатів підтримали доручення районній державній адміністрації розробити проект «Районної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2020 року» і винести його на розгляд сесії районної ради.

5 thoughts on “Лише офіційно на Ямпільщині більше п’ятисот онкохворих людей

  1. Да и какой специалист приедет в нашу больницу. Если работники получают аванс по 300 гр. А главврач Бойчунь всем приказывает чтобы никому не говорили что получили столько , а то вплоть до увольнения…

    1. А главврач Бойчунь всем приказывает чтобы никому не говорили что получили столько , а то вплоть до увольнения…

      Сам придумал?

      1. Источник достоверный! Не веришь? Тогда будем звонить на горячую линию.

        1. Ага я в больнице работаю, расскеажи это комуто другому, Звони, звонильщик…

  2. Это не удивительно…….если это не правда, тогда и звонков на горячую линию не стоит боятся

Comments are closed.

error: Content is protected !!