Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України» щодо святкових і неробочих днів» (№ 5496).

 

За це рішення проголосували 238 народних депутатів України.

 

Законом визначено, що відтепер не лише 7 січня, але й 25 грудня є святковим і неробочим днем. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування.

 

Крім того, голова Верховної Ради Андрій Парубій запропонував виключити 2 травня (День міжнародної солідарності трудящих) з переліку святкових та неробочих днів. Ця пропозиція була підтримана народними депутатами.

У пояснювальній записці сказано, що, згідно зі статистичними даними Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України (звіт про мережу церков і релігійних організацій в Україні станом на 1 січня 2016 року), «близько 23 тис. 172 діючих релігійних православних, греко-католицьких і деяких інших християнських громад відзначають Різдво Христове 7 січня за Юліанським календарем».

 

«Водночас на сьогодні в Україні нараховується близько 11 тис. релігійних католицьких і протестантських громад, що становить близько 30% від усіх релігійних організацій України, які святкують Різдво Христове за Григоріанським календарем, тобто 25 грудня. Таким чином, значна кількість віруючих України відзначає це релігійне свято в інший день, ніж визначений на законодавчому рівні як вихідний день. Крім цього, загалом у світі більшість християнських церков відзначає Різдво Христове саме 25 грудня», – йдеться у пояснювальній записці.

 

При цьому наголошується, що для багатьох українців така дата також є прийнятною з огляду на оптимізацію святкування релігійного свята Різдва Христового, що супроводжується постом, та світського – Нового року. Тому 25 грудня долучено до числа офіційних святкових днів в Україні.

 

Також законом визначено 1 травня як День праці, а раніше 1 травня мав назву – День міжнародної солідарності трудящих.

1 thought on “У ямпільчан забрали вихідний 2 травня

  1. Пiсля прийнятия законiв про пенсiйну та медичну реформу це квIточки…Пропоную також вiдзначати мусульманьськи та кришнаiтськи свята..А шо, ми толерантнI..

Comments are closed.

error: Content is protected !!