4 квітня в Україні набув чинності закон, який вводить нову систему контролю якості і безпеки харчових продуктів.

Відповідна інформація розміщена на сторінці закону № 2042-VIII “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин” на сайті Верховної Ради.

Новий документ створить умови для забезпечення якості та безпеки харчової продукції для споживачів і встановлює чіткі і прозорі процедури перевірок. Це дозволить звести до мінімуму корупційні ризики і посприяє розвитку чесної конкуренції.

Підприємства будуть перевіряти в залежності від ступеня ризику для життя і здоров’я людей. Наприклад, в магазині, де продається упакована продукція тривалого зберігання, ризиків менше, ніж в магазині, де продається свіже м’ясо.

Також, за новим законом, інспектори Держспоживслужби здійснюватимуть перевірки, згідно з актом перевірки. Цей документ повинен містити вичерпну інформацію про кількість питань для перевірки і повинен бути публічним.

За порушення нових правил передбачені штрафні санкції на суму до 70 тис. гривень – в залежності від правопорушення.

Якщо будуть виявлені фактори, що представляють загрозу для життя і здоров’я людини, інспектор зможе тимчасово призупинити виробництво або обіг товарів або кормів.

3 thoughts on “Почали діяти нові правила контролю якості продуктів

  1. Посмотрим, как этот закон создаст условия для обеспечения качества и безопасности пищевой продукции… Я не верю, что закон будет работать! Обещать- это не значит…..

  2. По моему наоборот. Где продукты в упаковках там риск травонуться выше чем там где, например, свежим мясом торгуют. хотя и там и там рулетка.

Comments are closed.

error: Content is protected !!