На минулому тижні голова Національної служби здоров’я України Олег Петренко зробив гучну заяву, що вже з 1 квітня наступного року люди зможуть отримати необхідні лікарські препарати за програмою «Доступні ліки» у будь-якій аптеці.

За словами Петренка, зміни пов’язані з тим, що «субвенцію на виконання програми будуть отримувати не місцеві органи влади, а НСЗУ, яка буде контрактувати з усіма аптеками. Іншими словами, з 1 квітня 2019 року програма «Доступні ліки» буде перетворена в класичну програму реімбурсації лікарських засобів».
Така заява чиновника не могла не викликати радість у мешканців Ямпільського району, 75% відсотків яких фактично не мають доступу до програми. Річ у тім, що сьогодні видача ліків за «безкоштовними рецептами» в нашому районі проходить лише в одній аптеці (ФОП Лавриненко Н.Я.), яка розташована в Ямполі. Це означає, що мешканці інших населених пунктів району не можуть отримати необхідні медичні препарати за місцем проживання, а вимушені їхати за ними до районного центру. При цьому, у окремих випадках «економія» на ціні ліків не покриває і вартості автобусного квитка. Особливо це обурює мешканців Свеси та Дружби, де є своя розгалужена мережа аптек, власники яких, втім, не захотіли долучитися до програми.
Разом з тим, радість ямпільчан може виявитись передчасною, а заява голови Національної служби здоров’я голослівною. Принаймні, досить скептично до твердження чиновника поставились експерти, які розуміються на бюджетному фінансуванні: «Мова йде лише про зміну механізму фінансування програми «Доступні ліки». Так, тепер замовником послуг будуть не місцеві органи влади, а НСЗУ, але це зовсім не означає, що виділені на програму кошти перестануть бути бюджетними і аптеки їх зможуть приймати без спеціальних документів і обліку. Скоріш за все, мова йде лише про те, що люди зможуть отримувати доступні ліки не лише на території свого району, а у будь-якій аптеці України з числа тих, що беруть участь в програмі «Доступні ліки».

Можливість обміняти «безкоштовний рецепт» на ліки не лише в Ямпільському районі, а і будь-де за його межами – це, звичайно, вагоме покращення програми. Особливо з огляду на те, що велика частина мешканців Ямпільщини проходять лікування не у медичних закладах району, а звертаються за допомогою до фахівців з Шостки, Глухова, Сум чи Києва. Тепер отримати безкоштовні медичні препарати вони зможуть і за місцем лікування. Але, все ж погодьтесь, це не ті зміни, на які так чекають люди.

Ми спробували отримати офіційну інформацію з цього приводу. Зокрема, звернулись на «гарячу лінію» Національної служби здоров’я України, але там нам відповіли, що про зміни в програмі «Доступні ліки» їм нічого невідомо і порадили дочекатись офіційної інформації на сайті МОЗ. Аналогічну відповідь нам надали і на «гарячій лінії» Міністерства охорони здоров’я.

Єдине, що про зміни в програмі «Доступні ліки» відомо достовірно, так це те, що з квітня їх видаватимуть за, так званим, електронним рецептом. Він увійде в обіг у рамках медичної реформи поряд з електронними медичними картками, електронними направленнями до вузьких спеціалістів і електронними лікарняними. Як працюватиме цей механізм на практиці – покаже час.

Які ліки можна буде отримати

– На наступний рік залишаються ті самі три нозологічні групи, для яких відшкодовуватиметься вартість ліків — це серцево-судинні хвороби, бронхіальна астма і цукровий діабет, – повідомив Олег Петренко.
Станом на сьогоднішній день, в програмі бере участь 261 препарат. З них 59 можна отримати повністю безкоштовно, ще 202 препарати з незначною доплатою. У середньому ця доплата становить близько 30% від вартості препарату.

Від бронхіальної астми ліки пропонують на основі трьох діючих речовин: будесоніду, беклометазону і сальбутамолу. Для людей, які страждають на діабет ІІ типу, ліки на основі гліклазиду, глібенкламіду та метформіну. Для сердечників доступні препарати на основі 17 діючих речовин: аміодарону, атенололу, гідрохлортіазиду і інших. Ознайомитися з повним переліком препаратів, а також дізнатися, чи повністю вони безкоштовні, можна на сайті liky.gov.ua.

error: Content is protected !!