Як вже інформувало наше інтернет – видання, мешканці Ямполя нещодавно отримали листи від обласної влади з комплектом матеріалів, що мають ознаки політичної агітації

Подію прокоментували на офіційному сайті Громадської мережі «Опора»

«Комплект друкованих матеріалів включає брошуру із зображенням та зверненням Президента України Петра Порошенка, план перспективного розвитку території зі зверненням та зображенням голови Сумської обласної державної адміністрації Миколи Клочка, анкету щодо обговорення перспективного плану розвитку територій за ініціативи Президента та конверт з маркуванням «Ради Регіонального Розвитку» та Президента України Петра Порошенка” з позначкою “Оплаті не підлягає”.

На брошурі “Напрямки перспективного розвитку Сумської області на 2019-2021 роки” (Проект)” зазначено, що розроблено на виконання Указу Президента України Петра Порошенка від 6 грудня 2018 року №412/2018.

У матеріалах міститься також зображення та звернення Петра Порошенка, підписане Президент України та голова Ради регіонального розвитку.

Також є звернення голови Сумської обласної адміністрації Миколи Клочка надавати пропозиції щодо перспективного плану розвитку громад. У тексті повідомляється, що на карті вказані об’єкти соціально-економічного та культурного розвитку. що плануються до реалізації у 2019-2021 роках. План розроблено на виконання Указу Президента України Петра Порошенка від 6 грудня 2018 року№412/2018″. Далі вказано. що це частина пропозицій, які планується реалізувати. Вказані контактні номери, куди громадяни можуть надсилати пропозиції та зауваження.

Серед матеріалів є анкета із зазначенням загальних відомостей про респондента (прізвище, ім’я, по батькові/ стать/ вік/ освіту/ професію/ місце проживання/ контактний телефон) із позначкою: «Надаю згоду на обробку та використання моїх персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних». Сама анкета містить питання щодо ознайомлення з Планом перспективного розвитку/ ключових завдань, які необхідно вирішити для розвитку регіону/ соціальні та інфраструктурні проекти/ оцінка роботи регіональних та місцевих керівників. У комплекті також міститься конверт для зворотньої відповіді. В анкеті зазначено, надіслати відповіді на запитання можна безкоштовно у спецконверті на будь-яку поштову скриньку Укрпошти.

На цьому конверті вказано: «Не підлягає оплаті» з та “ВККВ. Договір №388-3756 від 20 грудня 2018 року. Відповідь оплачена Україна. Тираж 50000 екземплярів. друк ПП “Видавництво Прес Арт”, замовлення №25/12-1.  З цього приводу був запит до Укрпошти  з проханням надати копію договору та повідомити інформацію, з ким цей договір був укладений. Підприємство відмовило.

13-14 березня спостерігачі ОПОРИ виявили те, що такі листи отримали жителі Ямпільщини,  15 березня – в Сумах. Про роздавання подібних матеріалів спостерігачам в середині березня повідомляли жителі  Конотопщини. Про вище згадані факти неодноразово писали користувачі соціальних мереж.

На сайті Сумської обласної державної адміністрації  у розділі “Рада регіонального розвитку” матеріали. які поширюють серед громадян, – відсутні. Останнім документом  – Розпорядженням Голови Сумської ОДА від 21.02.2019 – затверджено новий склад Ради регіонального розвитку та внесені деякі зміни до положення. У Плані засідань Ради регіонального розвитку розгляд питанняпро затвердження плану регіонального розвитку Сумської області на 2019-2021 роки було заплановано у лютому 2019 року. Втім, в іншому повідомленні у загальній стрічці новин на цьому сайті йдеться, що план затвердять на засіданні обласної Ради регіонального розвитку в березні після громадського обговорення та корегування. Також у цьому повідомленні зазначається, що для привернення уваги громадян до проекту перспективного плану, надруковано карти-схеми і буклети з ілюстраціями окремих інфраструктурних проектів у містах і районах області, а також — анкети зворотного зв’язку.

Зазначено, що усі матеріали виготовлені за позабюджетні кошти, а буклет та карту будуть розповсюджувати волонтери та громадські організації, яких також запросили до співпраці. Назви організацій у повідомленні не згадуються. Цього ж дня  на сайті ОДА було розміщене ще одне повідомлення “Громадські організації запрошуються до обговорення плану перспективного розвитку Сумської області”. У повідомленні зазначено, що участь ГО у процесі обговорення також можлива у формі розповсюдження інформаційно-просвітницьких матеріалів про плани розвитку серед членів своїх громадських організацій, активістів, мешканців міст і селищ, де діють ваші громадські організації (на безоплатній основі). Хто реально розповсюджує ці матеріалі ОПОРІ встановити не вдалось. Жителі, які повідомляли про отримання матеріалів, зазначають, що знаходили конверти у поштових скриньках та біля воріт у дворі.

Як зазначив радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, Рада регіонального розвитку була створената очолюється Президентом України (голова Ради). Враховуючи масовий характер поширення таких матеріалів під час виборчого процесу, а також те, що Президент України і є кандидатом на пост Президента, така діяльність Ради викликає особливу увагу з боку суспільства як така, що може вплинути на волевиявлення громадян. Однак відповідно до п. 11 вищеназваного Указу Президента України від 21 квітня 2015 року №224/2015 Рада систематично інформує громадськість про свою діяльність та прийняті нею рішення. Із врахуванням того, що Рада має право інформувати про свою діяльність громадськість тазміст цих матеріалів не складає прямої агітації, а лише містить звернення чинного Президента до громадян України щодо перспектив розвитку країни та кожного регіону окремо у найближчі три-чотири роки, Раді регіонального розвитку варто було бпояснити суспільству мету поширення таких матеріалів саме під час виборів та джерела фінансування їх друку та розповсюдження.

До слова, подібні матеріали від «Ради Регіонального Розвитку» розповсюджують не лише на Сумщині, а й на Київщині, Закарпатті, Вінниччині та Рівному, – йдеться у повідомленнях  сайту Громадянської мережі ОПОРА.

error: Content is protected !!