Головний інфекціоніст області розповіла журналістам про особливості цьогорічного епідсезону.

Ірина Олександрівна, які штами грипу очікуються в цьому епідсезоні і які їх головні особливості і небезпеки?

Чотири штаму грипу готуються до атаки на нас з вами в цьому сезоні. Вірус, подібний А / Brisbane (H1N1), вірус А / Kanzas (H3N2), а також два штами вірусу B: «Colorado» і «Phuket». Віруси грипу А небезпечні: захворювання протікає бурхливо і може привести до пневмонії або енцефаліту. До того ж ці види грипу відрізняються своєю підступністю: вони укладають на лікарняне ліжко переважно молодих. Що ж стосується так званих «Колорадо» і «Пхукета», вірусів грипу В, то в групі ризику – діти і літні люди. Але ці штами не настільки агресивні і практично не викликають ускладнень.

Особливістю цього сезону є те, що з чотирьох вірусів новими для України будуть відразу два: «Брісбен» і «Канзас». Зміни дрейфові, що добре. Але обидва віруси відносяться до гілки шкідливого і мстивого А, що погано. За прогнозами епідеміологів, грипом і ГРВІ в новому епідсезоні в Україні перехворіють від 4,8 до 6,7 млн ​​осіб. Високі хвилі захворюваності традиційно очікуються в грудні і в кінці січня-початку лютого 2020.

А як же бути з тим, що вже зараз люди від малого до великого масово хворіють?

З настанням перших холодів багато хто вже встигли захворіти, але я вас заспокою: власне, грип до нас ще не прийшов – поки що це зазвичай-звичні респіраторні інфекції.

Чим небезпечний майбутній епідсезон? Хто в групі ризику?

Цей сезон, за прогнозами, теж навряд чи буде легким. Якщо до нас, як очікується, дійде новий вірус А / Kanzas (H3N2), то в групі ризику опиняться нещеплені люди пенсійного віку. Основна фокусна група вірусу А / Brisbane (H1N1) – діти, люди працездатного віку з хронічними захворюваннями і вагітні.

Як же протистояти можливій епідемії? Чи є порятунок від грипу?

Ще раз закликаю всіх – вакцинуйтеся. Поки ще є час, поки сумна статистика не торкнулася вас.

У минулому епідсезоні на грип та ГРВІ в країні перехворіло понад 5 млн чоловік, або 14% від усього населення України. 65% серед них – діти. Госпіталізовано було 172 тисячі хворих, або 3% від усіх захворілих, діти серед них склали 75%.

У минулому році, коли переважав штам вірусу А «Сінгапур», від ускладнень грипу померли 64 людини. Летальні випадки у нас реєструвалися протягом усього сезону – з 48 тижня 2018 року до 20 тижня 2019. При цьому максимальне число померлих зафіксовано в Різдвяні свята, коли кількість звернень до лікарів було мінімальним. Тобто більшість хворих чекали закінчення тривалих вихідних, традиційно розраховуючи на «саме пройде». Як лікар, часто, на жаль, з цим стикаюся. Серед дорослих, загиблих від грипу, 83% були у віці від 30 до 64 років, серед дітей 70% – від 0 до 4 років. У переважної більшості померлих були супутні стану, такі як ішемічна хвороба серця, цукровий діабет, хронічні захворювання легень і інші. Жоден з них не був вакцинована проти грипу.

До слова, в Україні було щеплено всього 161 543 чоловік (0,4% населення. У нас в області і того менше – 0,26%).

Чому від грипу потрібно робити щеплення кожен сезон?

Віруси грипу мутують, і щорічно складу циркулюючих штамів змінюється. Тому оновлюється і склад сезонних вакцин, щоб забезпечити найбільший захист. При цьому вакцина проти грипу безпечна. Використовується вона вже більше п’ятдесяти років, постійно вдосконалюючись. Її безпеку перевірена часом.

Чи є дієві методи профілактики вірусних захворювань?

Зміцнюйте імунітет. А для цього важливо збалансовано харчуватися, зберігати баланс праці і відпочинку, більше бувати на свіжому повітрі, піклуватися про гігієну. І обов’язково частіше посміхатися. Бо, як сказав Юрій Нікулін, «навіть після невеликої посмішки в організмі обов’язково дохне один маленький мікроб».

rama.com.ua

error: Content is protected !!