Про це у своєму звіті на сесії районної ради повідомила директор Ямпільського районного краєзнавчого музею Олена Тахтай

Музей створений рішенням двадцять другої сесії Ямпільської районної ради п’ятого скликання 20.01.2009.  Загальна площа музейної території 157,5 кв. м. Музей знаходиться в пристосованих приміщеннях на умовах оренди, а саме: 38 кв. м (рішенням двадцять восьмої сесії Ямпільської районної ради п’ятого скликання від 31.07.2009 за музеєм закріплено частину приміщення Ямпільського районного будинку культури), 13 кв. м (рішенням тридцять першої сесії Ямпільської районної ради п’ятого скликання від 12.03.2010 за музеєм закріплено частину приміщення Ямпільської центральної дитячої бібліотеки); 77 кв. м (рішенням тридцять другої сесії Ямпільської районної ради шостого скликання від 03.03.2014 за музеєм закріплено частину приміщення Ямпільської районної станції юних натуралістів), 29,5 кв.м (рішенням сьомої сесії Ямпільської районної ради сьомого скликання за музеєм закріплено частину приміщення Ямпільської центральної дитячої бібліотеки). Відповідно до функціонального навантаження музейна територія розподіляється: фондосховище – 29,5 кв.м,  експозиція – 65 кв. м, наукова частина – 12 кв.м,  господарська – 51 кв.м.

Персонал музею складає один штатний працівник – директор Ямпільського районного краєзнавчого музею. Фахівців, залучених на громадських засадах – 3.

Діяльність музейного закладу здійснювалась відповідно до Конституції України, Закону України «Про музеї та музейну справу», Закону України «Про культуру», нормативно-правових актів щодо збереження історико-культурної спадщини та проходила за слідуючими напрямами:

  •  фондовий та комплектування музейного зібрання;
  •  науково-дослідний,
  • експозиційно – виставковий;
  •  культурно-освітній.

      Для збереження та систематизації музейного фонду функціонує   приміщення для фондосховища ( за адресою: смт Ямпіль, вул. Шевченка, 3 ) з проведеним поточним ремонтом та встановленою  системою охоронного оповіщення.

Протягом 2019 року продовжувалася робота щодо формування музейного зібрання, яке налічує 1615 предметів основного фонду та 130 предметів науково-допоміжного. Облік музейних предметів здійснювався за актами приймання предметів музейного значення від населення, з книгами надходжень, 10 інвентарними книгами. Кількість предметів основного фонду, що пройшли наукову інвентаризацію – 1615. Музейні предмети, що містять дорогоцінні метали та коштовне каміння, відсутні.

     Протягом року функціонувала постійно діюча музейна експозиція «Ямпільщина краєзнавча: життя, як воно є», за адресою: смт  Ямпіль, вул. Ботанічна, 53), з проведеним поточним ремонтом та встановленою  системою охоронного оповіщення.

 Для жителів та гостей району працювали дві виставки:

«Зимова ностальгія» (01.01.2019–01.03.2019), яка включила  краєзнавчий матеріал про традиційний цикл зимових свят наших предків, світлини дитячих новорічних заходів радянського періоду, експозицію верхнього жіночого одягу ХХ століття, проведення майстер-класів з виготовлення новорічної та різдвяної атрибуції.

«Від Великодня до Трійці» (23.04.2019-01.07.2019)  представила конкурсні роботи гуртківців Ямпільської районної станції юних натуралістів великодньої тематики, краєзнавчий матеріал про весняний традиційний цикл свят наших предків, приватні колекції  сучасних писанок та святкового етноодягу. Колоритною складовою виставки була експозиція тканих кролевецьких рушників ХХ століття із фондів Музею кролевецького ткацтва (м. Кролевець Сумської області), яка була подовжена для огляду до 20.11.2019 р.

Створені експозиції були базовими для проведення оглядових та тематичних екскурсій для відвідувачів Ямпільського районного краєзнавчого музею. На даний момент  ведеться  підготовка та  монтаж  виставки «Простір часу», яка  надасть можливість зацікавленим ознайомитись з колекціями побутових годинників та календарів ХХ-XXI ст., зимовою експозицією  сучасних витинанок та авторських ляльок-мотанок і відповідними майстер-класами. У форматі вищевказаної виставки відвідувачі музею побачать експонати з приватної колекції єврейських календарів ХХ-XXI ст. директора громадського Музею історії євреїв Глухівщини Михайла Часницького.

Кількість предметів основного фонду, що експонувалися протягом звітного періоду – 1209, у тому числі в музеї –1073, поза музеєм –136 .  Кількість місць експонування виставок предметів декоративно-ужиткового та краєзнавчого характеру в музеї – 3, поза музеєм – 2.

Загальна кількість відвідувачів:

2019 р. – 1859, з них музейної експозиції – 1281, виставок – 578 чоловік.

Краєзнавчим музеєм  спільно із Ямпільською районною станцією юних натуралістів продовжувалась робота щодо впровадження екскурсійного маршруту «Краєзнавча Ямпільщина», який включав відвідування Ботанічного саду місцевого значення «Ямпільський» та ознайомлення з постійно діючою музейною експозицією.

З метою профілактики рецидивної злочинності молодих осіб Ямпільський РС філії  Державної установи «Центр пробації» в Сумській області та Ямпільський районний краєзнавчий музей продовжували співпрацю в рамках   програми  «До виправлення – один крок!», яка включала цикл тематичних заходів з історії та культури Ямпільщини (міні-лекція «Що таке краєзнавство?» та  екскурсія «Традиції та обряди поліського краю», серпень 2019 р.).

У співпраці з глухівською єврейською общиною та громадським Музеєм євреїв Глухівщини, музейний заклад прийняв участь у мітингу-реквіємі з нагоди відкриття пам’ятника загиблим глухівчанам 22-23 лютого 1918 року при встановленні Радянської влади в м. Глухів ( м.Глухів Сумської області, старовинне єврейське кладовище, 23.06.2019).

Краєзнавчий музей проводив роботу щодо етнографічного вивчення Ямпільщини, науково-пошукова діяльність якого спрямована на отримання нової інформації про побут, промисли, народні звичаї та обряди жителів краю. За його результатами поповнено предметами музейного значення фондову колекцію, проведено майстер-клас з гончарства гончарем Григорієм Негодою на Всеукраїнському фестивалі народних промислів (м. Глухів Сумської області, 14.07.2019) та зустріч з учнями Ямпільської загальноосвітньої школи I-III ступенів №1  на тему «Знайомтесь: традиційна хата!». Захід проводився на базі краєзнавчого музею спільно з Ямпільською централізованою бібліотечною системою (смт Ямпіль Сумської області, 13.11.2019).

Протягом року  продовжував функціонувати науково-культурний проект «Регіональний одяг: Ямпільщина», основними учасниками якого є районний краєзнавчий музей, районний центр культури та дозвілля, будинки культури і сільські клуби, Ямпільська загальноосвітня школа I-III № 2 (гурток «Народознавство»), централізована бібліотечна система. Проект – це комплекс заходів (етнографічні та фольклорні експедиції, зустрічі із краєзнавцями, збір речей, інформаційного та фотоматеріалу тощо). Він існує з 2011 року. Інтерактивною формою популяризації традиційного вбрання є «Театр старовинної моди».

У рамках проекту у 2019 році відбулися наступні заходи:

–  виставка сучасного етноодягу та жіночих прикрас до всеукраїнського Дня вишиванки (смт Ямпіль Сумської області, краєзнавчий музей,      16.05.2019 р.);

– зустріч-дослідження з учасниками клубу «Пошук» Ямпільської загальноосвітньої школи I-III ступенів №2 «Врятувати від забуття». В її форматі відбулася лекція «Старовинні головні убори Сіверщини» та майстер-клас з вив’язування жіночих хусток (смт Ямпіль Сумської області, Ямпільська ЗОШ I-III ступенів, 28.10.2019).     

З метою пошуку нових інтерактивних форм роботи із учнівською молоддю та громадськістю ЯРКМ спільно із закладами освіти та культури розробив і впровадив «Майстер-клас в музеї»:

  • майстер клас  з виготовлення новорічних янголів-ляльок  в рамках заходів виставки «Зимова ностальгія» (січень 2019 р., Інга Полілуєва, Ямпільський районний центр дитячої та юнацької творчості);
  • майстер клас з виготовлення різдвяних віночків в рамках заходів виставки «Зимова ностальгія» (січень 2019 р., Галина Залеська, Ямпільська районна дитяча бібліотека);
  • майстер клас з підготовки великодніх кошиків в рамках заходів виставки «Від Великодня до Трійці» (квітень 2019 р., Людмила Клепач, Ямпільська районна станція юних натуралістів).

З метою підвищення фахової майстерності музейний заклад брав участь у всеукраїнських та обласних просвітницьких заходах:

Всеукраїнському фестивалі хорового мистецтва «Пісня над Дніпром» імені Анатолія Авдієвського. У ході заходу відбулася презентація старовинних українських строїв, де представлявся традиційний  ансамбль жіночого вбрання I половини ХХ століття з Ямпільщини ( м.Київ, Співоче поле, 26.05.2019).

II Всеукраїнський фестиваль етнокультури та народних промислів «ЕтноСіверФест». Презентація етнодійства «Театр старовинної моди» з проведенням майстер-класів з гончарства, виготовлення ляльок-мотанок та демонстрації ужитково-побутових предметів (м. Глухів Сумської області, Національний заповідник «Глухів», 06.09.2019).

Етно-проект «Сіверське перевесло» в рамках Всеукраїнського конкурсу культурно-мистецьких проектів «Малі міста-великі враження 2019». Ретропоказ верхнього одягу Ямпільщини I половини ХХ століття ( с. Слоут Глухівського району Сумської області, 13.10.2019).

Для висвітлення питань культурологічного характеру роботи музею та проведених ним заходів було створено VEB-сторінку в соціальній мережі «Facebook».

error: Content is protected !!