Ці підприємства, які орендують лісовий фонд територіальних громад, досі не ведуть електронний облік деревини, що сприяє її незаконному обороту

Про це голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький написав на своїй сторінці в Фейсбук

«Під головуванням Прем’єр-міністра України відбулася селекторна нарада з регіонами щодо протидії нелегальному обігу деревини. Одним із заходів боротьби з цим незаконним явищем є електронний облік деревини.

Ситуація на сьогодні наступна:

– Українські ліси закріплені за різними лісокористувачами. Електронний облік деревини мають всі державні лісгоспи, які належать до сфери управління Держлісагентства та Міноборони України. Загалом, це трохи більше 74% всіх лісів.

– 12% лісового фонду України знаходиться у віданні органів місцевого самоврядування, які заготовляють близько 2 млн кбм деревини. Із 187 постійних лісокористувачів комунальної власності до системи електронного обліку підключено лише 69. Комунальні підприємства, так звані «агролісгоспи» із значними обсягами заготівлі Житомирської, Сумської, Чернігівської не здійснюють електронного обліку деревини. Є питання і по інших областях.

– 7,5% лісів (а це майже 800 тис. га) взагалі не закріплені за постійними лісокористувачами, і ніким не охороняються. Відповідно жодної охорони від незаконних рубок і облік деревини не здійснюється.

Наприкінці минулого року Уряд своїм рішенням доручив запровадити електронний облік деревини для всіх лісокористувачів, що здійснюють лісозаготівлю. Це дасть можливість побороти нелегальний обіг деревини.

На селекторній нараді Прем’єр-міністр України дав доручення головам ОДА надати пропозиції щодо закріплення за постійними лісокористувачами лісів, які не мають власника, та за участю представників місцевої влади продовжити запровадження електронного обліку деревини у лісах комунальної власності.

Правоохоронні органи спільно з Держлісагентством та Держекоінспекцією мають забезпечити на постійній основі проведення спільних заходів з попередження та виявлення незаконних рубок у лісах», – написав чиновник.

error: Content is protected !!