Сьогодні в Ямполі відбулось засідання «дорожньої» комісії Ямпільської районної ради, на яке запросили голів сільських та селищних рад, а також представників підприємств, що здійснюють ремонт та експлуатаційне утримання автодоріг району.

Комісія розглянула відразу декілька питань, які стосувались як планів на поточний рік, так і стану вже проведених ремонтів.

Чи долучаться місцеві ради до ремонту доріг?

Голова комісії Валентин Лесняк зосередив увагу присутніх на питанні співфінансування доріг сільськими та селищними радами, зазначивши, що за умови, якщо вони виділять кошти на ремонт доріг в межах своїх громад, районний бюджет подвоїть цю суму, ще стільки ж додасть і ДП «Дороги Сумщини». Таким чином, сільські та селищні ради можуть виділити лише четверту частину цих коштів і значно покращити стан доріг. 

-Ми розсилали листи на селищні та сільські ради з проханням передбачити у бюджеті співфінансування ремонту доріг, – зазначив Валентин Григорович. – На жаль, на це відгукнулось лише три ради. Я нікому не ставлю ніяких вимог, але майте на увазі, що якщо потім будуть нарікання на якість доріг, то вам доведеться згадати, як ви приймали участь в цій роботі. Ми повторно направимо вам листи. І просимо вас зрозуміти, що це нагальне питання, яке без нас ніхто не вирішить. Зрозумійте, що ви даєте лише чверть від того, що потім надається на ремонт доріг. Ви даєте 100 тисяч, 100 тисяч додає районний бюджет і ще 200 тисяч додає ДП «Дороги Сумщини». Таким чином, ми хоч трішки поліпшуємо стан доріг. Але, якщо ми будемо проводити цю роботу 10 років, то в більш-менш належний стан ми їх приведемо. Чому така реакція з вашого боку, що, немає коштів? Коштів немає ніде, і ні у кого, і ніколи не було. Я пам’ятаю навіть радянські часи, коли ми займались цим питанням – і тоді також не вистачало коштів.  

Які дороги ремонтуватимуть в 2020 році?

Як стало відомо, за кошти державного дорожнього фонду на території Ямпільського району буде ремонтуватися лише одна дорога загального користування місцевого значення. Як і в минулих роках, це буде дорога Ямпіль – Свеса.

-За моєю інформацією, виділено 10 мільйонів 850 тисяч гривень на поточний середній ремонт дороги Ямпіль – Свеса – М. Буда – Княжичі, – зазначив інспектор ДП «Дороги Сумщини» Микола Іллющенко.  – По цьому конструктиву це 1 км 500 м – 1 км 600 м дороги. Роботи будуть проводитись там, де в минулому році було закінчено ремонт, і ми будемо продовжувати далі на Ямпіль. Я закладаю в проект не 10 см, а 5 см, щоб можна було розтягнути на довше. Окрім того, в планах ремонт трьох мостів.

-Чи буде ремонтуватись дорога на Марчихину Буду? – поставила питання Марчихинобудський сільський голова Світлана Нещерет. -Дорога називається «Ямпіль-Свеса –М.Буда…, але жодних робіт у попередні роки на ділянці до нашого села не проводилось. Треба хоча б почати той напрямок, хоча б 100 чи 200 тисяч гривень виділити на її ремонт.

Але виявилось, що заплановано ремонт конкретної ділянки між Свесою та Орлівкою. Тож ремонт дороги на М.Буду в цьому році саме за кошти Державного дорожнього фонду не плануються.

Хто відповідає за дорогу біля Ямпільської школи №2?

Ця дорога вже багато років є предметом спору між Ямпільською селищною радою та службою доріг в Сумській області, а пізніше ДП «Дороги Сумщини». Через те, що немає чіткої визначеності, кому належить ця аварійна дорога, її не можуть відремонтувати. При цьому, ця дорога проходить біля найбільшого навчального закладу райцентру, де тротуарними доріжками разом з дітьми, які йдуть до школи, їздять автомобілі, об’їжджаючи величезні ями. На засіданні проблему підняла Ямпільський селищний голова Наталія Цибулько.

– Миколо Івановичу, я хочу вияснити, у чиїй власності знаходиться дорога від вулиці Спасо-Преображенська  до села Прудище, – звернулась Наталія Миколаївна до інспектора Миколи Ілющенка. – Не може бути, коли ви говорите: «це наше, а це не наше». Потрібно терміново визначити, кому належить дорога, бо я не можу виділити кошти на її ремонт – це буде нецільове використання коштів. Якщо це все ж ваша дорога – я буду допомагати у співфінансуванні.

-Дорога знаходиться на вашій земля, а не на нашій, – зазначив Микола Ілющенко. – Цю дорогу я ремонтую починаючи від «птичника», а якщо на те пішло, якщо  ви висуваєте такі претензії, то ми будемо ремонтувати аж за «птичником», бо саме звідти починається наша дорога.  Я в 1992 році прийшов на роботу і особисто кордони доріг передав директору комунгоспу під розпис – шукайте тепер!

О. Соломко, депутат районної ради: Покажіть документи. Наскільки мені відомо, ця дорога, починаючи від ділянки з одностороннім рухом, перебуває у власності вашого підприємства, а не селищної ради.

М. Іллющенко: Я що, маю возити з собою всі папки?

О.Соломко: Ми вас питаємо, як фахівця. Ви розумієте, що тими ямами ходять діти, а ви замість того, щоб вивчити ситуацію, нам кажете: «це не наша дорога».

М. Ілющенко: Невже б я, живучи в Ямполі, не поставив бригади відремонтувати цю ділянку?

О.Соломко: У нас немає документів, а у вас вони є. Конкретне питання, де починається ваша дорога?

М. Іллющенко: Прийдіть в райавтодор – я вам покажу. Подивіться, чия це земля. Там чітко написано – Ямпільська селищна рада.

Н.Цибулько: у нас і по вулицях Спасо-Преображенська та Соборна земля належить селищній раді, але дорога має інший статус і іншого власника. 

2 thoughts on “В Ямполі відбулось засідання «дорожньої» комісії районної ради

  1. Та мені байдуже чия там дорога. Хтось нарешті наведе там порядок, бо за всі роки існування нової школи √2 дороги я там не бачив.

  2. шоб у тих ремонтників вдома такі підлоги були, як вони “”ремонтують”” наші дороги, вредітєлі!

Comments are closed.

error: Content is protected !!