Чотири ініціативи, які зроблять Ямпіль кращим

Кандидати в депутати Ямпільської селищної ради від селища Ямпіль Олександр Соломко, Костянтин Нерезенко, Ростислав Доценко, Олександр Гарбузов, Михайло Кожедуб, Ігор Соломко та Денис Шеремет представили спільну програму розвитку селища.

«Ямпіль – наше рідне селище, тут ми народились і збираємось жити. Для нас, які і для всіх ямпільчан, надзвичайно важливо, щоб наше селище було комфортним та безпечним, щоб тут були створені належні умови для роботи, навчання та відпочинку.  

Наша команда пропонує громаді чотири кроки, які зроблять Ямпіль кращим та комфортнішим для всіх нас. Всі ці зміни реально впровадити за два – три роки, якщо у селищній раді нам вдасться сформувати впливову депутатську групу», – зазначається в документі.  

1. Ремонт центральної дороги, що проходить Ямполем (від залізничного переїзду до Рудні)

Дорога Береза – Ямпіль – С.Буда –  є головною транспортною артерією нашого населеного пункту. На жаль, попри щорічні ямкові ремонти, її стан не можна назвати задовільним. Аварійність цієї дороги призводить до того, що швидкі та пожежні екіпажі втрачають дорогоцінні хвилини при викликах, на численних ямках псуються приватні автомобілі, вже не говорячи про незручності пішоходів, які рухаються її узбіччями.

Попри те, що дорога знаходиться у власності Служби автомобільних доріг Сумської області, практика показує, що за наполегливої роботи її ремонту реально добитись. Ми маємо успішний досвід ремонту ділянки дороги Ямпіль-Прудище – Папірня біля Ямпільської школи №2 і зараз продовжуємо роботу для того, щоб відремонтувати в Ямполі і центральну трасу.

Ми вже ініціювали звернення Ямпільської районної ради до керівництва області щодо необхідності ремонту дороги Береза – Ямпіль – С.Буда, яка проходить населеним пунктом та з’єднує Ямпіль з обласним центром  та залізничною станцією Хутір Михайлівський. Робимо все можливе, щоб цей ремонт був запланований вже у наступному році. 

В Ямполі мають ремонтуватися і комунальні дороги (дороги вулицями). В минулому році наше селище не отримало жодної копійки на ці потреби з Державного дорожнього фонду, попри те, що на ремонт вуличних доріг були виділені кошти і Дружбі, і Свесі. Ми налагоджуємо конструктивний діалог з обласною владою і доб’ємось того, щоб про Ямпіль більше не забували. Тим більше, що нам терміново потрібно ремонтувати комунальну дорогу біля лікарні, на ділянці з лівого боку перехрестя біля школи №2, ремонтувати аварійні дороги по вулиці Травнева до зупинки Івотка, по вулиці Бузкова, Красняка та Ботанічна, продовжити ремонт вулицею Шкільна.

2. Освітлення території шкіл, районної лікарні та прилеглих до них вулиць

Вже в наступному році ми доб’ємось належного освітлення території найважливіших закладів соціальної сфери нашого селища. Зараз там ситуація критична, адже величезна територія Ямпільської школи №2 та Ямпільської центральної лікарні не має жодного вуличного ліхтаря. Більше того, зовсім не освітлюються прилеглі до них вулиці Заводська, частково Ботанічна та Незалежна. Як наслідок, люди у зимовий період вимушені йти до школи у повній темряві по 200-300 метрів. Біля Ямпільської школи №1 прилеглі вулиці освітлюються, але територія школи також потребує ліхтарів.

Ми пропонуємо встановити на території вищеперелічених закладів антивандальні ліхтарі, як у ямпільських парках. Вони коштують недорого, але зможуть належним чином освітити всі шкільні доріжки та дорогу по території лікарні.

Терміново треба освітлювати і вулиці Заводська, Ботанічна (навпроти юннатів) та прилеглу до лікарні частину вулиці Незалежна. Складність полягає у тому, що на Заводській та Незалежній немає стовпів ліній елетропередач, на які можна було б встановити ліхтарі. Але попри додаткові витрати, освітлення на цих ділянках потрібно відновити, адже від цього залежить безпека і комфорт ямпільчан.   

3. Реконструкція залізничної зупинки Івотка

Освітлена стоянка перед залізничною зупинкою Івотка, асфальтована доріжка до перону, освітлений та прибраний перон, якісні лави під накриттям і, звичайно, збереження зупинки по Івотці популярних електричок та потягів – це наші вимоги до «Укрзалізниці» та селищної влади.

Місцева влада має подбати про дорогу вулицею Травнева, що веде до зупинки, асфальтувати ґрунтову доріжку до приміщення зупинки і забезпечити безперебійне освітлення території навколо. «Укрзалізниця» у свою чергу має закріпити за зупинкою окремого співробітника, який вимикатиме освітлення перону, слідкуватиме за громадським порядком, прибиратиме територію від сміття, а в зимовий період очищуватиме сніг.

У цьому питанні ми заручились підтримкою голови Сумської обласної державної адміністрації Романа Грищенка, який у червні на наше запрошення особисто відвідав Івотку. Очільник області вже ініціював перемовини з «Укрзалізницею» щодо належного утримання нашої зупинки і можливого запровадження на ній зупинки потягу Львів – Москва.

4. Впровадження програми “Безпечне місто”

Ми вивчали успішний досвід інших міст і зустріли практику, яка дозволила смт Новгородське Донецької області позбутися вуличної злочинності. Секрет полягає у тому, що камери вуличного спостереження, яких зараз багато і в Ямполі, не лише записують відео на сервер (їх проглядають вже після злочинів), а у режимі реального часу транслюються у опорний пункт поліції. Поліцейські, які бачать на екранах неправомірні дії, встигають на них відреагувати: зупинити вандала, чи спіймати крадія.

Переконані, що такий досвід був би корисний і для Ямполя. Як мінімум, правопорушники, які будуть знати, що за ними можуть спостерігати поліцейські, точно відмовляться від своїх намірів, побоюючись бути спійманими на місці злочину.

Окрім того, ми виступаємо за:

  Збереження закладів соціальної сфери 

Ми переконані, що головним викликом для Ямполя сьогодні є адміністративно-територіальна реформа, яка вже позбавила наш населений пункт статусу районного центру. Ми попереджали, що це призведе до поступового закриття районних установ та організацій і, як наслідок, скорочення кількості робочих місць.

Наша позиція, що Ямпіль має зберегти ті заклади соціальної сфери, які працюють зараз. Зокрема, немає жодних економічних передумов для об’єднання Ямпільської школи №1 та №2 у один навчальний заклад, або для переведення однієї шкіл у статус дев’ятирічної. Ямпільчани мають знати, що вартість навчання одного учня в цих школах становить лише 22-23 тисячі на рік, для порівняння – у Воздвиженській школі – 78,7 тисячі гривень, в Степненській – 76,8 тисяч. Це означає, що обидві школи, хоч і знаходяться недалеко одна від одної, не є збитковими – субвенції з держбюджету, що надходить на наявних учнів, цілком достатньо для утримання і розвитку одночасно обох шкіл.

Не можна уявити Ямпіль і без лікарні, попри будівництво якісної дороги до опорної лікарні в м. Шостка, більшість медичних послуг мають надаватись саме у нашому селищі. Те саме стосується і візитної картки Ямполя – станції юних натуралістів і цілого ряду інших закладів.   

  Подальший благоустрій селища

За п’ять останніх років ямпільчани звикли до робіт по благоустрою нашого населеного пункту: якісні тротуарні доріжки, впорядковані парки та сквери, нові місця відпочинку. Для нас важливо, щоб це залишалось у пріоритеті селищної влади. Ми і надалі залучатимемо кошти обласного бюджету для співфінансування таких робіт, як це вже було по конструкції «Я люблю Ямпіль», з Міським годинником та Комплексом вуличих тренажерів.

 Реконструкцію очисних споруд та селищного звалища 

Провести роботи по реконструкції очисних споруд та селищного сміттєзвалища можна лише, якщо залучити  фінансування з державного бюджету. Для цього нам потрібні потужні представники в області, а також налагоджені контакти та вміння селищної влади привертати увагу обласних чиновників до проблем Ямполя.  

  Припинення варварської вирубки лісу і шкідливих виробництв

Ні для кого не є секретом варварська незаконна вирубка лісу, яка проводиться в ямпільських лісах за покровительства правоохоронних органів та місцевих підприємств, які мали б їй протидіяти. Збитки, що завдаються бюджету Ямполя, сягають десятків мільйонів гривень. Замість шкіл, лікарень та доріг ці гроші йдуть в кишені ділкам. Зараз вони за ці ж кошти хочуть провести у Ямпільську селищну раду своїх людей, які потім прикриватимуть їх чорні справи.

Наша позиція – ліс має перейти у відання громади, яка має побудувати ефективну систему контролю за ним. А екологічно шкідливі виробництва, що незаконно працюють навколо Ямполя, мають припинити свою роботу.     

error: Content is protected !!