Сергій Дворник: створення ОТГ для того, щоб було більше начальників – це шлях у нікуди

Сергій Дворник дав останнє інтерв’ю в якості голови Ямпільської районної державної адміністрації.  

В ході розмови ми говорили про бюджет, про рекордне скорочення робочих місць, про перспективи новостворених громад і, звичайно, про ліквідацію районної державної адміністрації.

Сергію Івановичу, сьогодні найбільшою проблемою Ямполя є масове скорочення робочих місць. Чи відомо Вам, скільки людей втратили роботу з початку 2021 року?

З утворенням Ямпільської та Свеської об’єднаних територіальних громад всі заклади були передані у їх власність. Тож точні цифри щодо скорочених працівників знають лише селищні голови. Проте, ми з вами можемо самі порахувати, скільки людей залишились без роботи у перші місяці року.

Мені відомо, що станом на 1 січня 2021 року Центр зайнятості попередили про можливе вивільнення 237 працівників. У той же час, ця інформація точно є неповною, адже по Відділу освіти було повідомлено про скорочення лише 11 працівників, у той час, як по його структурних підрозділах – районній станції юннатів було скорочено 27 з 52 працівників, по Районному центру дитячої та юнацької творчості – 11 з 26 працівників, по спортивній школі з 14 залишили 6,5 посад. Іншими словами, тільки по цих трьох установах освіти скорочено 46,5 посад.

Рахуємо далі – сільські ради, де колись працювало в середньому по 4 працівники, а тепер залишилось двоє. Є у мені і інформація щодо скорочення працівників загальноосвітніх шкіл, у кожній з яких планується зменшення обслуговуючого персоналу з 5 до 2. Тож по кожному закладу ми втратимо 3 працівника.

Звичайно, що багато людей втратить роботу і у зв’язку з тим, що держава ліквідовує районну державну адміністрацію в Ямполі. У нас було 72 посади, на яких працювало 66 людей, 6 були в різноманітних соціальних відпусках. Так ось, з цих 66 22 переведено до Шосткинської районної державної адміністрації, 20 потенційно можуть влаштуватись в ОТГ, а 30 доведеться звернутися в Центр зайнятості.

Працівники, які переведені до Шосткинської РДА, будуть їздити на роботу в Шостку?

Ні, вони залишаються в Ямполі. 16 посадовців вже з 3 березня переведені до управління соціального захисту Шосткинської РДА, але вони залишаються у своєму приміщенні по Спасо-Преображенській, у своїх же кабінетах. Аналогічно перейшли два працівники архіву та один працівник служби у справах дітей.

Щоправда, я не знаю, куди буде платитись податок з доходів фізичних осіб за цих працівників. Не виключаю, що ці кошти підуть до шосткинського бюджету.

Чи був у нас шанс не допустити такого величезного скорочення людей?

Я попереджав, що утворення трьох об’єднаних територіальних громад на території району – це велика помилка. Рахуйте самі, якщо звести власні доходи Свеської та Ямпільської ОТГ, то вони такі ж, як і мав бюджет Ямпільського району, коли ми мали мудрість утримувати всі заклади і всі посади.

Прикро, що голови громад Дружби, Свеси і Ямполя не змогли домовитись з питань співфінансування позашкілля, особливо станції юннатів, яка була і є окрасою краю. Один Ямпіль фінанансово не в змозі його витягти, а ось три ради разом змогли б… Але амбіції і ілюзії голів цих рад не дали цього зробити. Шкода, адже цей заклад створював район і зберігав та розвивав 50 років… і ось. Дуже не розумно і не мудро так чинити…

Бюджетом потрібно хотіти і вміти займатись. За інформацією Департаменту фінансів облдержадміністрації, лише за два останні місяці бюджет Ямполя недоотримав 600 тисяч гривень у порівнянні з минулим роком. Дещо краща ситуація з бюджетом Дружби і Свеси, але все-рівно вони заробляють менше, ніж в минулому році.

Ділити кошти набагато легше, ніж їх заробляти. Давно працюю в державних органах, тож, коли чую, що не вистачає коштів, то у мене відразу виникає питання: «Шановні хлопці та дівчата, шановні посадовці, а чому ви з першого дня не почали займатися наповненням бюджету?». Щоб не бути голослівним, нагадаю, що в минулому році ми перевиконали районний бюджет на 2 мільйони гривень.

До речі, слід розуміти, що скорочення працівників неодмінно відобразиться на доходах бюджету, бо це зменшення податків. А якщо йти по шляху зменшення, зменшення, зменшення, то тоді виникає питання, в чому та ефективність ОТГ?!!

Не можу не спитати, як проходить ліквідація Ямпільської райдержадміністрації?

Днями я підписав передавальний акт, який направив голові Сумської облдержадміністрації. 25 числа звільняю останніх 8 працівників адміністрації, ну, а сам, як і більшість мої колег, чекаю розпорядження Президента про звільнення.

В Ямполі я пропрацював 9 місяців, порахував, що більше 40 разів приїздив сюди і повертався, проїхав більше 10 тисяч км… Тож, якщо раніше бував у вас нечасто, то тепер дорогу Суми – Ямпіль вивчив досконально.

Щодо результатів своєї роботи, то я згадаю інтерв’ю, яке я 22 серпня минулого року дав вашому виданню. Там йшла мова про завдання, які я ставлю перед собою на посаді і, ви знаєте, я вважаю, що належним чином виконав кожне з них.

Головним для мене було намагатися професійно виконувати свої обов’язки і, я думаю, ніхто не може сказати, що я їх виконував непрофесійно. Бюджет району виконувався і перевиконувався, що дозволило відремонтувати приміщення станції юних натуралістів, лікарні придбати нове обладнання, так само, як і цілому ряду закладів культури та медицини, тощо. Завданням було і робити добро людям. Думаю, ті, хто зі мною спілкувався, не скажуть, що я щось обіцяв і не виконував, говорив одне, а робив інше. Я робив все, щоб навколо мене і в моїй діяльності був порядок.

У той же час не вважаю коректним порівнювати мене з попередніми головами РДА, бо у мене не було таких можливостей у часі. Я прийшов у район, який вже ліквідовувався.

Які у Вас подальші плани?

Є багато варіантів, але на сьогоднішній день потрібно дочекатись рішення Президента. Я ще молодий пенсіонер, у мене ще багато планів, які, я впевнений, найближчим часом реалізуються.

На завершення хочу наголосити, що я дуже хочу, щоб новостворені громади для мешканців колишнього Ямпільського району працювали ще краще, ніж ми. Всі вони хотіли створити свої окремі органи влади і взяти відповідальність за ситуацію у свої руки. Люди будуть оцінювати, як торік працювала райдержадміністрація, зі своїми перевагами та недоліками, і як будуть працювати вони. Думаю, що ніхто не буде сперечатися з тезою, що якщо і створювати нові органи влади, то тільки для покращення життя людей, а створення ОТГ для того, щоб було більше начальників – це шлях у нікуди. Переконаний, що люди зі своєю оцінкою не забаряться.

Ще хочу подякувати всім людям, з якими я працював ці місяці, разом вирішуючи проблемні питання, які ставило перед нами життя. Побажати їм здоров’я та удачі. Мені прийшлося бути останнім головою Ямпільської районної державної адміністрації, останнім очільником Ямпільського району. Так склалося, але життя продовжується. Тож всім бажаю добра і до побачення!

7 thoughts on “Сергій Дворник: створення ОТГ для того, щоб було більше начальників – це шлях у нікуди

  1. Да, вы, сепар, Сергей Иванович, ставите под сомнение провальную административно-территориальную реформу!

    1. Він говорить правильно.100 чиновників отримали роботу в громаді Ямпільської ОТГ, а толку з того 0.Нічого нового вони не зроблять , а ще більше загонять селище в нікуди.

  2. так чому було б не завадити, раз такий професійний, тим паче, маючи владу, щоб в громадах не створювали начальників, чи може не дозволяли

  3. Вже третій місяць йде шалене скорочення робочих місць і “оптимізація” (тобто утилізація) iне лише працівників, а й навіть життєво необхідних потреб. І ніхто не пояснює людям, чому при районі все було, а при ОТГ зразу нічого не стало.

  4. Это не Вы передали школы громадам без обеспечености дровами (по Свесе более 300 м3), продуктами питания для детей. С вашего “доброго согласия” в школах и садиках 31.12 был отключен газ.

  5. Судьба района была предрешена в тот момент, когда дали добро на Дружбу ОТГ. Сергей Иванович не мог это остановить. Мог Зеленский, но не посчитал нужным. А теперь район расформирован и надежда только на жителей. Но все выезжают. Мы не японцы, что даже при взрыве на Фукусиме отказались эвакуировать я и покидать родину. Мы будем рвзьезжаться, оставляя родителей и домА. Потому что жизнь одна. Потому что жить во имя идеи-это не наше. ПОТОМУ ЧТО МЫ ПАТРИОТЫ ТОЛЬКО ЗА ГРАНИЦЕЙ СТРАНЫ.

Comments are closed.

error: Content is protected !!