Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила закон щодо розвитку інституту старост, який встановлює мінімальну кількість мешканців старостинського округу.

Законом чітко встановлено, що «старостинський округ утворюється відповідною сільською, селищною, міською радою у складі одного або декількох населених пунктів (крім адміністративного центру територіальної громади), на території якого (яких) проживають не менше 500 жителів».

Цей критерій порушують щонайменше 3 з 9 старостинських округів, які були створені Ямпільською селищною радою 30 грудня 2020 року. Навіть за інформацією офіційного сайту цього органу місцевого самоврядування, яка виглядає досить сумнівною:

в с. Паліївка проживає лише 448 мешканців.

в с. Білиця (з Базелівщиною, Олександрівським та Чижиковим) – 320 людей.

в. Антонівка (разом з с. Лісним) – 222 людини.

В старостинському окрузі з центром в селі Грем’ячка, який включає до себе ще й села Окіп, Олине та Туранівка, населення складає 527 чоловік. Але, якщо користуватись більш свіжими даними щодо кількості населення, ніж ті, що наводить офіційний сайт Ямпільської селищної ради, то населення округу також менше за мінімально встановлену кількість.

Читайте також: За 90 років населення Ямпільського району скоротилось в 2,3 рази

30 грудня 2020 року новообрана Ямпільська селищна рада затвердила на території громади дев’ять старостинських округів. Їх центрами стали села Воздвиженське, Білиця, Шатрище, Степне, Антонівка, Паліївка та Усок, які раніше були центрами сільських рад. Крім того, до них додали Імшану та Грем’ячку, які раніше входили до Ямпільської селищної та Воздвиженської сільської ради.   

2 thoughts on “Через новий закон про старост в Ямпільській громаді може зменшитись кількість старостинських округів

  1. При реформі децентралізаії у Польщі було введено чітке правило: всі (люди, підприємства, заклади …), які працюють на території громади, сплачують податки до бюджету цієї громади.

Comments are closed.

error: Content is protected !!