В Україні узаконили третю платіжку за газ. Комунальники можуть стягувати з українців, які живуть у багатоквартирних будинках, плату за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Відповідний законопроєкт вже ухвалено і підписано. 

Про це заявив керівник Асоціації професійних управителів нерухомості Андрій Нікончук. 

За його словами, третя платіжка за газ з’являтиметься тоді, коли в цьому виникне необхідність, наприклад трапиться аварійна ситуація, яку потрібно буде усунути. І це може статися в будь-який момент. 

«З огляду на чинні зміни до закону, за замовчуванням обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж покладено на суб’єкт розподілу газу, того, хто обслуговує зовнішньобудинкові інженерні мережі. Але за це він буде за замовчуванням виставляти рахунок власникам будинку. Якщо споживачів не влаштує послуга, вони мають право зібратися і вибрати іншу компанію. Але ця компанія повинна відповідати умовам Держпраці в частині техніки безпеки». 

За словами Андрія Нікончука, скільки буде коштувати послуга з обслуговування мереж, поки не зрозуміло. А граничну її вартість повинен визначити Кабмін. 

«Можу припустити, що жителі багатоквартирних будинків за розподіл платять залежно від обсягу газу, який вони спожили за попередній рік. Можливо, обслуговування мереж — це також буде формульна складова. Тому що будинок на будинок не схожий, мережі на мережі не схожі. Єдина цифра, до якої можна прив’язатися, це обсяг, який проходить цими мережами». 

Раніше обслуговування внутрішньобудинкових мереж було закладено в тариф за послуги ЖЕКу. Зараз ЖЕК цим займатися перестав і внутрішньобудинкові газові мережі на деякий час залишилися «безгоспними». 

З 1 травня набув чинності закон № 1060, який перевів жителів приватних і багатоквартирних будинків на індивідуальні договори з постачальниками послуг. Документ зобов’язує співвласників будинку укладати договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових систем з операторами ГРМ або іншими компаніями, які можуть здійснювати таке обслуговування. 

4 thoughts on “Мешканці багаквартирних будинків можуть отримувати по три платіжки за газ

  1. А чому не чотирi ?! Я так думаю, что с вводом в строй СП-2, нас ждут нелегкие времена.. На словах нас все поддерживают, а по факту каждый за себя..

  2. Жах!!! Скоро будем платить за каждый болтик, который находится в системе газоснабжения. За пламя, которое у нас горит в газовых плитах (оплата будет отдельно типа за загрязнение окружающей среды ) , за каждый метр газовой трубы, а там еще придумают . Молодцы, ну прям, все для народа!!!

  3. А то что газ с добавками пускают при сгорании которых можно учадеть это в порядке вещей…. А при вызове 104 разводят руками… Это так и нужно…. А воздуха сколько в газе??? Иногда такой красный газ и думаешь за что платить????…

  4. ГАЗ-НАРОДНОЕ ДОСТОЯНИЕ. Распоряжаться этим должно государство, прибыль должна идти в бюджет, а не магнаты должны набивать себе мешки миллиардами. В цивилизованных странах каждому жителю страны платят тысячи долларов просто за то, что люди проживают на той земле, где добывают нефть и газ. Там и государство богатое и людям хорошо, а у нас последние штаны сдирают с людей. Чтоб их уже разорвало от ненасыти .Им бы наши пенсии и зарплаты. Уже доводят народ до того, что будут вымерзать будут люди.

Comments are closed.

error: Content is protected !!