Місця щасливих людей: Станіславська громада на Херсонщині

«Місця щасливих людей» – саме так стали називати Станіславську об’єднану територіальну громаду на Херсонщині, після того, як на її території пройшли зйомки кліпу на відому однойменну композицію групи Скрябін.

Станіславщина не має виходу до Чорного моря, а тому вона мало відома туристам, а дарма, бо Дніпровська затока, що омиває її береги, нічим не гірша за морське узбережжя більш популярних курортів Херсонської області. Тим більше, що саме тут знаходяться «Херсонські гори», які вражають своєю красою.    

Нещодавно на території Станіславської громади побували журналісти нашого видання, які взяли участь в прес-турі «Досвід реформ на Херсонщині», який був організований Харківським прес-клубом. В рамках поїздки ми познайомились не лише з туристичними принадами краю, а і з досвідом роботи місцевої влади, яка успішно утримує об’єкти соціальної сфери та залучає на розвиток громади кошти міжнародних організацій.

Туристичний потенціал

Місцева влада розуміє, що саме туристична галузь може стати точкою зростання Станіславської ОТГ, але для того, щоб приймати туристів потрібно провести ще багато роботи.  

-На території Станіславської громади ми реалізовуємо декілька туристичних проектів, – розповідає сільський голова Іван Самойленко -Ми продовжуємо ремонт приміщення майбутнього центру туризму, який розпочався за попереднього скликання. Тут заплановано облаштування хостелу на чотири місця, а також створення трьох робочих місць спеціалістів з розвитку туризму. У планах – розроблення водних, пішохідних і транспортних маршрутів для туристів. Все це та багато іншого буде реалізовано в рамках інвестиційного проекту, у партнерстві з програмою «DOBRE».

Разом з місцевою владою над розвитком туристичної галузі працюють і місцеві мешканці, для яких це непогане джерело прибутку. Жителі Станіславської громади вже відкрили екстрим – тур Херсонськими горами, який можна проїхати на автомобілі УАЗ, відкрили еко-ферму «Лиманська коза», працюють над тим, щоб створити умови для проживання туристів.

Робота з міжнародними організаціями

 В громаді розуміють, що грантова допомога від держави та міжнародних організацій – це реальна можливість змінити життя людей, навіть якщо власних ресурсів для цього недостатньо.

Як розповідає сільський голова Іван Самойленко, Станіславська сільська рада активно співпрацює з донорами і бере участь практично у всіх оголошених конкурсах. Яскравим тому підтвердженням є обладнані центри надання адміністративних послуг, які працюють не лише в Станіславі, а і у всіх центрах старостинських округів.  

Обладнані центри надання адміністративних послуг за всіма стандартами, вони надзвичайно зручні для селян, які можуть отримати у них практично весь перелік державних послуг від видачі звичайної довідки до оформлення шлюбу.

Станіславська громада намагається дотримуватись стандартів, які впроваджуються міжнародними організаціями, і в тих проектах, де використовується залучене фінансування. Один з таких прикладів – гласність, адже практично всі засідання сільської ради та її комісій транслюються мешканцям у прямому ефірі, в селі працює власне радіо, яке веде мовлення на базарній площі та інформує селян про найважливіші події.

Очевидно, о у цієї громади є те, чому варто повчитись іншим, але є і те, над чим ще варто працювати. Якщо Станіславщині вдасться реалізувати свій неймовірний туристичний потенціал, то цю громаду буде знати вся Україна.

error: Content is protected !!