Посвідчення заповіту: правила надання документів та причини для відмови

Портал Гід Онлайн передбачає можливість отримати інформацію стосовно 1000 державних та адмінпослуг, які надаються в Україні. Перевагами цього сервісу є економія часу, уникання побутової корупції та необхідність звертання до посередників. Гід з державних послуг є офіційним ресурсом, тому на нього можна посилатися у разі виникнення суперечок.

https://oversixtydev.blob.core.windows.net/media/7833810/letter-future.jpg

Як отримати посвідчення заповіту

Громадянин, який бажає отримати посвідчення заповіту (крім секретного), повинен звернутися до органів місцевого самоврядування та особисто надати не менше двох примірників документу. Один з цих примірників повинен залишитися у справах виконавчого органу, селищних або сільських радах. 

Посадовими особами можуть бути розглянуті випадки, коли особа не може самостійно прийти до зазначеного приміщення. Тоді нотаріальні дії можуть проводитися поза даним приміщенням.

Необхідні документи

Для отримання посвідчення заповіту громадяни повинні надати наступний пакет документів:

  • паспорт громадянина України, який складає заповіт;
  • номер облікової картки платника податків;
  • копія паспорта особи, яка отримує спадщину (при можливості);
  • документ, що підтверджує право власності на майно;
  • квитанція, яка підтверджує сплату послуги, або документ, який звільняє від цієї сплати.

Умови надання послуги

Громадянин України повинен надати представникам органів місцевого самоврядування, що мають право на вчинення нотаріальних дій, примірники заповіту. Мінімальна кількість яких становить 2 штуки.

Неможливо зробити заповіт від імені декількох осіб, а також надати документи через посередника. Посвідчення повинно бути написано заповідачем особисто. Допускається подача документу, надрукованого за допомогою технічних засобів або написаного нотаріусом зі слів заповідача. У двох останніх випадках заповіт читається уголос, після чого підписується громадянином власноруч.

У разі, коли заповідач є неспроможним прочитати заповіт самостійно, посвідчення документу повинне відбуватися при наявності двох або більше незацікавлених свідків. Відомості про цих осіб повинні міститися у заповіті із зазначенням ПІБ, дати народження, адреси та даних паспортів.

Адміністративний збір за надання цієї послуги становить 0,05% від суми неоподаткованих мінімумів доходів громадян

Строк виконання послуги дорівнює одній добі, при цьому адміністративний збір за її надання становить 0,05% від суми неоподаткованих мінімумів доходів.

Причини відмови

Надання неповного пакета документів є підставою для відмови у наданні послуги. Однак якщо позивач вважає, що відмова була здійснена незаконним шляхом, він має можливість оскаржити це в окружному адміністративному суді.

error: Content is protected !!