🔴 📸 «Краще виростити своє»: березнева транспортна блокада змусила багатьох ямпільчан зайнятись присадибним господарством

Війна та транспортна блокада, наслідки якої у вигляді дефіциту продуктів харчування  у березні відчули всі ямпільчани, змусила багатьох людей зайнятись власним присадибним господарством.

-Навіть ті, хто ніколи не займились вирощуванням домашньої птиці, зараз починають це робити, – розповідає приватний підприємець з Ямполя Денис Шеремет. –Ті люди, які мали змогу дозволити собі купити будь-що, будь-де і різної якості, зараз розуміють, що краще виростити самостійно. Не у плані того, що це буде матеріально вигідніше, а у тому, що необхідних продуктів можна просто не знайти. Ціни зараз досить високі на все це, а праця і корма нівелюються, а тому більш доречно вирощувати самостійно.

Підприємець зазначає, що у селищі, та і Україні загалом, багато років була тенденція, коли люди відмовлялись від вирощування продуктів на користь товарів з магазину. Престиж аграрної професії падав…  

-Я вступав на навчання майже десять років тому, це було навіть не непрестижно, а трохи гірше, ніж непрестижно, – пригадує Денис. – А коли я закінчував навчання – це вже стало престижним, бо аграрна сфера вже піднімалася. Фахівці в аграрній галузі зараз досить високооплачувані, а сьогоднішня ситуація, може і вимушено, але ще більше змінила ставлення: люди, які замаються вирощуванням, мають попит на ринку.

Зараз молодий чоловік має досить велике господарство на околиці Ямполя, де утримуються сто голів гусей, близько двохсот бройлерів, кролі, птиця на яйце та інші свійські тварини. А ще господарство займається поставкою курчат населенню. З цим, до речі, весною також були проблеми – розповідає помічниця Дениса Оксана.

– Коли заходиш в магазин, а на прилавках нічого немає, то гроші втрачають будь-яку цінність. Люди почали наголос робити на те, щоб самим виростити ту птицю, посадити город, зібрати врожай, – зазначає Оксана Сорока. – Я за три дні зібрала велике замовлення і ми почали думати, як курчат транспортувати до нас. Знайшли і транспорт, знайшли бензин –  дуже тяжко в цьому році було це все зробити. Я була дуже здивована кількістю замовлень, замовляли люди, які ніколи з нами раніше не співпрацювали і забрали великі замовлення.

Ямпільчанка Марина розповідає, що в березні вагалась, чи заводити цього року господарство, адже було незрозуміло, чи вдасться забезпечити їх кормом, були проблеми і з покупкою якісних курчат. В цій справі їй допомогли Денис та Оксана.  

– Закупити було проблематично, тому що триває війна. Задавали собі питання: а чи купимо ми корма? А чи буде все повноцінно? Але якось все само собою вирішилось… Птицю ми вирощуємо, звичайно, для домашнього м’яса, у нас дитина маленька, хочеться, щоб він їв натуральну домашню продукцію, – зазначає Марина.

Звичайно, що утримання домашнього господарства цього року має і свої недоліки – істотно подорожчали корми. Але повністю відмовитись від домашнього м’яса не наважуються навіть пенсіонери.

 – Дорого, на пенсію дуже важко прожити, – зазначає ямпільчанка Катерина Миколаївна. – Тим не менш, знаєш, що своє їси. Я вже великого господарства не тримаю, лише одних курчат, бройлерів та таке, бо вже важкувато. В магазині не купую, є своя картопля, морква, буряк, все своє.  

Не уявляє життя без домашнього господарства і жителька сусіднього Привокзального Галина Олександрівна. Жінка говорить, що придбала у Дениса цього року 30 бройлерів і не шкодує.

– Кормів у нас вистачить: щось закупили, а щось залишилось з минулого року, є кукурудза своя, є пшениця ще з минулого року, тому за корма ми не переживали, – розповідає Галина Олександрівна. – Молодняка курей у нас двадцять голів, старих десь ще двадцять, бройлерів три десятки, тобто, вистачить, нам з дідом вистачить, і дітям і онукам. Домашнє є домашнє, ніколи нічого не купуємо в магазині, ну рідко там щось. А так все своє: птиця своя, порося своє, кози свої, все своє.

Жінки говорять, що цього року можуть розраховувати тільки на себе. Тож, якщо продукти будуть в погребі чи холодильнику – зимувати  їм буде набагато спокійніше.

4 thoughts on “🔴 📸 «Краще виростити своє»: березнева транспортна блокада змусила багатьох ямпільчан зайнятись присадибним господарством

  1. все равно все аграрное не от хорошей жизни, распределение труда на то и распределение труда, что это максимально эффективная система функционирования экономики, где каждый занимается своей профессией, а деньги позволяют поменять свои умения на любой товар. А так когда каждый будет заниматься курами и огородом, толку не будет. Чем меньше процент населения заняты аграрным делом (если это не сами фермеры конечно), тем развитее является государство. Но у нас к сожалению государство никогда не славилось сильной развитостью в силу воровства, кидалова, обмана, наплевательства что политиков и элит, что зачастую и простого населения. Вот теперь и остается, что сидеть под обстрелами и выращивать курей

    1. За кордоном аграрна промисловість величезний економічний підйом країн.Приносить великий прибуток у бюджет,особисте збагачення і навіть конкуренцію. А у нас совковий менталітет залишився ,хто займається господарчої діяльністю-селюхі, а зто ні,то “гарадские” то і сидить, чекаючи від держави подачі

      1. так за кордоном не занимаются аграрной сферой простые жители страны. А фермеры. Я именно писал про занятость простого населения в выращивании курей) Это не показатель хорошей жизни, а наоборот. Зачем тогда образование, профессия? Значит они не удовлетворяют запросы по прибыли, потому и держат хозяйство.

  2. Ну наконец-то! Нам так долго не хватало гигантизма вашей мысли.Жуков потравил уже?

Comments are closed.

error: Content is protected !!