🔴 Чи варто перейменовувати ямпільські вулиці?

В Ямпільській громаді досі є вулиці, що носять імена Невського, Суворова, Малиновського та інших російських воєначальників. Частина вулиць названі на честь інших діячів держави-агресора.

-На сьогоднішній день це атавізм, – говорить краєзнавець Едуард Баранов. – Це тягар, це якір, який тягне нас на дно. Я вважаю, що цього треба позбутись. Не скажу, що «сьогодні ми перейменовуємо вулиці, а завтра починаємо жити краще», але ментально нам треба цього позбутись. Це моя особиста думка, як людини, яка сотні кілометрів проїхала по селах, розмовляла зі старожилами. Тоді я багато почув не того, про що розповідали в школі вчителі, воно взагалі не вписується в ту парадигму.

В двадцятих роках минулого століття, після захоплення України і встановлення радянської влади, місцеві назви вулиць були заборонені, натомість в Ямполі з’явились вулиці Леніна, Боженка, Щорса, Коцюбинського та інших російських військових злочинців.

Лише в 2015 році, через рік після початку російсько-української війни, в Україні розпочався процес зміни радянських назв вулиць та населених пунктів. В Ямполі розпорядженням селищного голови Наталії Цибулько від 16 лютого 2016 року було перейменовано сімнадцять вулиць та сім провулків. Але перейменування тоді торкнулось лише назв, що були пов’язані з комуністичним режимом, вулиці, що були названі на честь інших діячів держави-агресора були залишені.

Повномасштабний наступ Росії на Україну змусив повернутись до питання перейменування вулиць, бо після російських військових злочинів для великої кількості громадян будь-які згадки про Росію стали неприпустимими.

27 липня Ямпільська селищна рада на своєму офіційному сайті оголосила опитування, щоб дізнатись ставлення жителів громади до перейменування.

Сьогодні ми побували в селі Імшана, де поспілкувались з жителями вулиць Невського та Суворова. Більшість з них не бачать нічого поганого у назвах своїх вулиць.

-Невського додали до рангу святих, з Росією він не асоціюється, – розповідає мешканець вулиці Невського Іван Вікторович. -Хай би було, як є. Всі звикли, що Невського, знають куди їхати. Звичайно, якби була назва Жовтневої революції, чи якось так, то це була б вже третя справа. Це на мою думку, а там хай влада дивиться, як що буде.

-Назву вулиці змінити можна, чому б і ні?, – говорить мешканка вулиці Невського Галина. – Але на щось гарне: квіткове чи лісне. У нас тут є озеро, можна Озерна назвати, чи щось в такому дусі. Не знаю, можливо, у когось є кращі пропозиції.

-Зараз більш актуальне питання – це війна і перемога, щоб наші ЗСУ здобули перемогу, щоб ми в кінці кінців перемогу відсвяткували, – говорить мешканка вулиці Суворова Наталія. –Варто допомогти нашим солдатикам, зібрати кошти на їх Байрактари та усе це. Я б зараз робила лише для Збройних сил і для Перемоги, а потім уже б піднімала це питання.

-Як би вона не називалась, аби війни не було, – говорить мешканець вулиці Суворова Володимир. – Раніше вулиця Невського називалась Жуковка, а вулицю Суворова називали наче б то Мурастовка. Це раніше, раніше, ще діди наші.

Позицію жителів вулиць Суворова та Невського можна зрозуміти, адже перейменування додасть їм бюрократичних турбот. Разом з тим, чи зрозуміють таке лояльне ставлення до російських назв наші військові на передовій?

error: Content is protected !!