🔴 📸 «Чутно як гупає»: мешканці Гириного розповіли про життя за 13 кілометрів від кордону з Росією  

Невеличке село Гирине Свеської громади розташоване за 13 кілометрів від державного кордону. Так, як ця місцевість періодично обстрілюється російськими військами, село має статус території, де ведуться бойові дії.

В саме Гирине снаряди не прилітали, але звуки вибухів тут чують постійно, – розповідає мешканка села Галина Іванівна.

Гирине 1

-Чутно як гупає. Три останні дні не чую, а то гупає: гуп, і гуп, і гуп. Що вони вже гупають, до чого вони догупаються? Чим їм Україна набридла, тому путіну? Знаю, що падало там, де був аеродром. Пустогород розташований ближче, так люди звідти ходили дивитись яму і снаряд, що з неї стирчав, він не долетів до хат.

Жінка розповідає, що від колись великого села зараз залишилось кілька хат. Тим не менш, нечисленні мешканці Гириного забезпечені всім необхідним.

Гирине 2

-Село було хороше, гарне, людей було багато, люди співучі, з гармошками гуляли. А зараз немає нікого. Все село упало, вимерло все село. Всі пусті хати стоять, а їх ще розбомбили, коли те залізо тягали. Молодь, яка була, виїхала, а старі повмирали. Через день до нас возять хліб, пошта по п’ятницях приїжджає, автобус ходе два рази на тиждень. Раніше ходив кожного дня, а зараз рейс до Глухова у вівторок та четвер. І на тому дякуємо, кому треба – доїдуть.

З односельчанкою згодна і Тетяна. Жінка розповідає, що до звуків вибухів місцеві вже звикли.

Гирине 3

-Чутно, як вибухає, але поки що у нас слава Богу. Буває, що через день, а коли через два щось вибухає. Продукти і гуманітарка – це все у нас є. І вода, і світло – все є. У нас поки що жити можна.

Краєзнавець Едуард Баранов звертає увагу, що від людей з цього села, яке дійсно перебуває в зоні ризику, не чутно жодних скарг, як це часто буває у людей з більш благополучних та віддалених від кордону населених пунктів.   

-Це доволі старовинне село козацьке, яке поступово опиняється на межі зникнення. Люди тут, дійсно, звикли боротись зі складностями, труднощами, не бояться і у них немає величезних запитів. Вони кажуть, що у них все добре, є продукти, є електрика, але на мій погляд, це оманливе відчуття безпеки. 

Цим сюжетом про Гирине Ямпільське інформаційне агентство спільно з краєзнавцем, автором проекту «Без людей» Едуардом Барановим розпочинає серію відео сюжетів про життя людей в маленьких прикордонних селах, які зараз є територією, де ведуться бойові дії. Наш проект має назву «Небезпечне прикордоння». 

Гирине 4

Гирине 5

1 thought on “🔴 📸 «Чутно як гупає»: мешканці Гириного розповіли про життя за 13 кілометрів від кордону з Росією  

Comments are closed.

error: Content is protected !!