🔴 Власники Свеського насосного заводу можуть бути причетними до фінансування агресії РФ: поліція розслідує справу

Головним управлінням Національної поліції у місті Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 110-2 КК України «Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України» та ч. 3 ст. 191 КК України «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем». У цій справі безпосередньо фігурує Свеський насосний завод.

Органи досудового розслідування посилаються на те, що посадовими особами ТОВ «ТД «Насосхолдинг» і ПрАТ «Свеський насосний завод», бенефіціарним власником яких є донька колишнього Міністра оборони України, протягом 2015 – 2022 років здійснено понад 200 поставок виробленої продукції на територію країни-агресора – російської федерації. Отримували вказані товарів (близько 90% виробленої продукції) ТОВ «ТД «Свесский насосный завод» та ТОВ НПК «ОСО». В подальшому вказана продукція поставлялась на підприємства оборонно-промислового комплексу країни-агресора – російської федерації, а саме на «Казанський державний пороховий завод», «Тамбовський пороховий завод» і «Пермський пороховий завод».

Згідно з інформацією, розміщеною на офіційному сайті ПрАТ «Свеський насосний завод», продукцію даного заводу реалізовували на території країни-агресора – російської федерації чотири компанії, в тому числі ТОВ «ТД «Свесский насосный завод» і ТОВ НПК «ОСО». Крім того, факт постачання ПрАТ «Свеський насосний завод» продукції на територію країни-агресора – російської федерації підтверджується вантажно-митною документацією, відповідно до якої з 2018 року по 2022 рік здійснено більше 200 операцій з постачання продукції на адресу російських підприємств.

Водночас, встановлено, що засновником (частка 100 %) ТОВ «ТД «Свесский насосный завод» є сестра колишнього Міністра оборони України, яка також являється засновником і керівником близько 15 підприємств на території країни-агресора – російської федерації та окупованої АР Крим.

Слідство вважає, що вищезазначені встановлені особи організували фінансування дій, які вчиняються з метою насильницької зміни та захоплення державної влади в Україні, а також зміни меж її території шляхом військового нападу збройних сил російської федерації.

Відомо, що в рамках цього кримінального провадження суд арештував 23 вагони, які належать повязаній фірмі ТОВ «АУРУМ РЕЙЛ». Апеляційну скаргу представника компанії Київський апеляційний суд відхилив у вересні.

error: Content is protected !!