🔴 📸 «За чотири кілометри від ворога»: як живеться людям в Шалигиному

Прикордонне селище Шалигине розташоване менш ніж за чотири кілометри від кордону з Росією.

Місцева громада чи не найбільше на півночі Сумської області страждає від ворожих обстрілів, – розповідає селищний голова Юрій Матвієнко.

-Наша громада майже вся знаходиться на «нулі», два села тільки за річкою Клевень. По самому Шалигиному час від часу бувають обстріли, зокрема,  по вишках були прильоти.  Люди це все знімали на відео, сміливці наші, до речі, жінки. На сьогоднішній день виконуємо державну програму і завозимо дрова, ризикуючи життям хлопці-комунальники наші роботу виконують.

Шалигине 1

Місцева жителька Катерина зазначає, що від ворожих обстрілів найбільше потерпають місцеві підприємства та мирне населення.

-По Шалигиному стріляють часто. Ви ж знаєте, що у нас в лісництві дві машини згоріло, мотоцикл і багато хат розбило. Люди сказали, що поки що відновлювати не будуть. Дуже нас розоряють, це просто неможливо. Тільки й чутно: тут стріляють, там стріляють… Немає спокою і все.

Шалигине 2

Про постійні обстріли розповідає і Людмила. Жінка говорить, що до звуків вибухів місцеві вже почали звикати.

-Стріляють, часто стріляють, а я ще й живу біля «пожежної» – дуже боюсь. У мене акустика хороша, тож мені чутно, як б’ють по заводу, чи як б’ють в іншу сторону. Дай, Боже, здоров’я волонтерам, напевно, під такими кулями збирають нам, немічним, продукти.  

Шалигине 3

Незважаючи на постійні обстріли, жителі Шалигиного забезпечені всім необхідним, – зазначає пенсіонерка Надія.  

-Часто стріляють. Центр, якось ні, а вчора гупали цілий день – Ходине обстрілювали і там, в іншій стороні. Пенсіонерам розвозять дрова, отримуємо гуманітарку, вчасно субсидію та пенсію. Ніхто не ображається.

Шалигине 4

Шалигине є центром однієї з десяти громад Шосткинського району, розташоване за 20 кілометрів від міста Глухова. Тут проживає близько двох тисяч людей.

Шалигине 5

Матеріал  створено  в  рамках  проєкту  «Життя  війни»  за  підтримки Лабораторії журналістики суспільного інтересу та Інституту гуманітарних наук (Institut  für  die Wissenschaften vom Menschen).

error: Content is protected !!