🔴 📸 Як проходять богослужіння в храмі села Грем’ячка після переходу церковної громади до ПЦУ

Юна Софія з села Грем’ячка намагається не пропускати жодної служби у місцевому храмі.

Дівчина радіє, що з недавніх пір має можливість молитись рідною мовою, адже місцева церква Архистратига Михаїла перейшла до Православної Церкви України.

-Я залюбки ходжу у церкву нашого села, молюсь за наших воїнів, за свого брата та свого тата, які захищають нашу країну.

За перехід церковної громади до ПЦУ мешканці Грем’ячки проголосували одноголосно, – розповідає прихожанка храму Оксана.

-З дня вторгнення російських солдат ми жодного разу не відвідали службу, хоч батюшка і напрошувався, але ми відмовились. Ми зібрались і вирішили вступити до «українського патріархату». У нас село маленьке, нас небагато, але ми постійно ходимо на служби. І 20 і 25 людей завжди збирається, інші у нас старенькі бабусі. Іншими словами, хто може, той приходить.

Старовинну церкву в селі знищили за радянських часів, а нову відкрили лише десять років тому, – розповідає Надія Сокоренко. Її нині покійний чоловік Леонід Іванович тоді організував жителів села на будівництво храму. Така ідея йому прийшла після важкої операції на серці.  

-Він сказав: як одужаю, то обов’язково організую в селі церкву. І так десять років тому всі люди прийшли йому на допомогу. Це будівля початкової школи, вона ще панська, побудована ще сто років тому. І ось з цієї школи, завдяки людям, завдяки його ініціативі, ми побудували церкву.

На запрошення жителів села відгукнувся отець Назарій – благочинний Православної церкви України з сусіднього Глухова. Священнослужитель говорить, що прикладу Грем’ячки вже найближчим часом послідує ще кілька сіл.   

-Зібралися прямо у цьому приміщенні, люди одноголосно проголосували і сказали, що бажають бути в Православній церкві України. Біля п’яти  громад вже готується до переходу в ПЦУ. Люди просинаються від московської орди, як то кажуть.

Разом з тим, отець Назарій визнає, що поки що кількість приходів ПЦУ на півночі Сумської області мізерна. Священик пов’язує це з впливом народного депутата Андрія Деркача.

-В Глухові чотири храми Московського патріархату, наша громада ПЦУ в Глухові з 2017 року неодноразово зверталась і до теперішнього і до попереднього міських голів. Просили, щоб нам виділили не храм, а хоча б частинку землі. Нам відказували, присилали різні відмовки. Тому, що в 2014 році священики активно пропагували Деркача. Вони в своїх проповідях закликали голосувати за нього. Розповідали, яка Росія добра, як там гарно жити, що ми єдиний народ. «Ми же браття», як вони у проповідях розповідали.

Станом на грудень 2022 року на території колишнього Ямпільського району діють лише дві церковні громади Православної церкви України. Окрім Грем’ячки, ПЦУ належить храм у місті Дружба. 

Церква в Грем'ячці 1

Церква в Грем'ячці 2

Церква в Грем'ячці 3

Церква в Грем'ячці 4

Церква в Грем'ячці 5

Церква в Грем'ячці 6

error: Content is protected !!