У ямпільських юнаків залишився останній шанс потрапити на строкову військову службу. Осіння призовна кампанія має стати останньою для нашої країни, адже у зв’язку з переходом армії на комплектування за контрактом, призов в 2014 році проводитись не буде.
Весною з Ямпільського району на службу до Збройних Сил України було направлено 12 юнаків, на осінній призов план стоїть ще менший – 8 призовників. При цьому охочих поповнити ряди української армії вистачає, вже зараз за кілька тижнів до кінця призовної кампанії медичною комісією вже відібрано вісім юнаків. Тож, не виключено , що всім бажаючим не вистачить місць. Юнаки просяться в армію і військового комісаріату є можливість відбору найкращих.
Докорінні зміни в українській армії викликають у громадян чимало запитань. Зокрема, юнаків, які тривалий час ухилялись від проходження строкової військової служби цікавить їх подальша доля. Як виявилось прощати їх за ухилення ніхто не збирається, адже вони порушували закон роками : хто – рік , хто – два , хто – три. Їх можуть, як і раніше притягнути до адміністративної відповідальності, тобто оштрафувати на незначну суму. Окрім того, для військкомату такі люди залишаться в колишньому статусі – розшукуваними. У документі , який вони отримають по досягненні 25 років, буде вказано: «Передано на облік військовозобов’язаних, що не були розшукані». І у всіх документах , запитуваних у військкоматі на вимогу потенційних роботодавців , буде написано : «На призовний пункт не прибув » , «Перебував у розшуку ». Окрім того, такі структури , як міліція , податкова , митниця і т.д., часто запитують характеристики з військкомату. Тож, ухильники отримають відповідні характеристики.
Турбує громадян і подальша доля військових комісаріатів, чи залишаться вони, а якщо так, то чим будуть займатися? Виявляється військові комісаріати ліквідовувати не будуть, їх завдання вказані в постанові Кабінету Міністрів № 389 , прийнятому в червні цього року. Перше завдання – проведення призову громадян на військову службу в мирний і воєнний час . Коли строкового призову не буде, вони продовжать відбирати кандидатів на військову службу за контрактом. Ніхто не знімав з військкоматів завдання відбору резервістів, підготовки та проведення мобілізації людських і транспортних ресурсів в особливий період . До перерахованого вище можна додати функції соціального захисту військових пенсіонерів та ветеранів військової служби. Залишилось і військово – патріотичне виховання при взаємодії з місцевими відділами освіти. Одним словом, військкоматам буде чим займатися.
Цікаво те, що згідно із законодавством , призов в Україні проводиться не тільки в Збройні сили , але і в інші військові формування , до яких , зокрема , відносяться Внутрішні війська МВС і Державна спеціалізована служба транспорту. Керівники цих відомств , на відміну від міністра оборони, заяв про відмову від « строковиків » поки не робили. Варто відзначити : нинішні рішення Міністерства оборони регулюються на рівні Кабміну . Щоб остаточно закріпити відмова від обов’язкового призову , потрібно внести відповідні поправки до законодавства .

error: Content is protected !!