Згідно з новим дослідженням учених із Пекінського університету, внутрішнє ядро Землі могло призупинити своє обертання – причому відновиться воно вже в протилежному напрямку. Результати наукової роботи показують, що центр Землі зупиняється і змінює напрямок циклічно, раз на 60-70 років. Ця теорія здатна пояснити кілька складних питань щодо геологічних і кліматичних феноменів, які відбуваються зі схожою періодичністю.

Співробітники Пекінського університету І Ян і Сяодун Сун вивчили інформацію про траєкторії сейсмічних хвиль повторюваних землетрусів за останні 60 років. У результаті виявилося, що в 2009-2020 роки обертання внутрішнього ядра планети зупинилося і, можливо, змінило напрямок. 

Ці спостереження збігаються зі змінами магнітного поля Землі і тривалістю доби, що підтверджує глибоку взаємодію між шарами планети. 

Проте вчені вважають, що цей феномен – абсолютно нормальне явище, яке не становить загрози для життя на Землі. Ну а раз так, то це явно не завадить грі в лучших покер-румах, що дасть змогу не тільки провести вечір за грою, а й дозволить відволіктися від будь-яких неприємних подій, навіть таких глобальних.

Як влаштована земна кора

Як ми взагалі можемо судити про ядро, якщо наша найглибша свердловина – жалюгідні 10 кілометрів? Побічно. Здійснюємо вибухи. Вибухова хвиля йде вглиб, відбивається від шарів усередині. Ми її приймаємо і за цією “луною” робимо висновки. Ще краще – землетруси. Це “вибухи” колосального масштабу. Вони пронизують Землю наскрізь.

Діаметр ядра близько 7 тисяч кілометрів. У самому центрі ядра суперщільна залізна куля діаметром 2400 км. Цей жоввачок оточений, як капуста листям, шарами, що складаються з знову ж таки заліза і деяких інших речовин.

Внутрішнє ядро Землі – це тверда металева сфера, чиї розміри становлять 2/3 від габаритів Місяця. Воно здатне обертатися на різних швидкостях і в різних напрямках незалежно від самої планети, оскільки тверде внутрішнє ядро оточене рідкою оболонкою – т.зв. зовнішнім ядром. 

Щоправда, поки що вчені не можуть сказати напевно, з якою швидкістю воно обертається і як вона змінюється з часом. Ядро розташоване на глибині майже 5 000 метрів під землею і нагрівається до температур, порівнянних з поверхнею Сонця – такий об’єкт важко вивчити у всіх подробицях.

Отримана інформація дасть змогу по-новому вивчити інші цікаві феномени. Наприклад, учені зазначили, що схожий цикл спостерігається і в кліматичній системі: кожні 60-70 років середні температури і рівні моря трохи змінюються. Довжина земного дня, судячи з усього, також залежить від циклу обертання внутрішнього ядра. 

Надалі І Ян і Сяодун Сун планують розробити кількісні моделі цих фізичних механізмів, а також спостерігати за змінами в обертанні ядра.

error: Content is protected !!