🔴 📸 «Не треба нам ні хліба, ні пирогів – зробіть нам українське телебачення», – мешканці Марчихиної Буди про життя за 3 км від кордону  

Село Марчихина Буда Свеської громади розташоване менш ніж за три кілометри від кордону з Росією.

Пенсіонер Микола розповідає, що село межує з російською Хінеллю.  

-Кордон поряд у нас, якщо їхати у цю сторону, то кілометрів сім і вже їх село. Він проходить тут по колу. Буває, що вибухи йдуть, але їх чутно віддалено.

Ми зустріли Миколу Степановича коли він розчищав місцевий став від порослі. Чоловік говорить, що окрім корисної справи, ще й заготовляє дрова для опалення. Обіцяних дров від держави ще не отримав.  

-Черга ще не дійшла, але по селу возять. Ви ж їхали і бачили, що дрова лежать. Тож і мені привезуть. Живемо ми разом з жінкою, а діти по містах. Живемо ми по-простому, а як по-іншому у цей час – війна йде.

На сусідній вулиці жінки зібрались на ганку одного з будинків і обговорюють буденні справи. Жителька села Галина говорить, що вибухи у Марчихиній Буді чують дуже часто.

-Чутно, звичайно, аж земля трясеться і вікна ледь не випадають. Але саме село ще не обстрілювали і дай Бог, щоб і не обстрілювали.

Пенсіонерка Любов скаржиться, що в селі не показує українське телебачення.

Коли у нас буде Україна показувати? Ми з ранку до вечора дивимося цю нещасну Росію і нікому справи немає… Ось антена стоїть Т2, ми її крутили-крутили і так нічого не зробили. Не треба мені ні хліба, ні пирогів, нічого – зробіть нам Україну!

Житель села Володимир розповідає, що прикордонна Марчихина Буда не відрізана від громади та райцентру. В село регулярно ходить автобус.   

-У суботу не ходе, а у неділю та інші дні ходе. У мене племінниця в Ямполі у лікарні працює, так їздить. А влітку на «лісапеді» їздила 25 кілометрів. Відчергує – на «лісапеду» – і назад. А зараз автобус ходе.

Забезпечені мешканці села і продуктами харчування. Нещодавно чоловік отримав і гуманітарну допомогу.

-Мука і олія. У минулу війну, що було основне? Це хліб і горстка камси, як хто де розживеться. А зараз по магазинах є все.

25 лютого Сумська обласна військова адміністрація сповістила про мінометний обстріл Свеської громади. Жителі Марчихиної Буди, які в цій громаді живуть найближче до кордону, на щастя, не відчули на собі наслідків ворожої атаки. 

001

002

003

004

005

006

Матеріал  створено  в  рамках  проєкту  «Життя  війни»  за  підтримки Лабораторії журналістики суспільного інтересу та Інституту гуманітарних наук (Institut  für  die Wissenschaften vom Menschen).

1 thought on “🔴 📸 «Не треба нам ні хліба, ні пирогів – зробіть нам українське телебачення», – мешканці Марчихиної Буди про життя за 3 км від кордону  

  1. Владна ментальність наша ще переважно совкова, для паперу а не громади. Патріотизму бракує нам, потроху вчимося.

Comments are closed.

error: Content is protected !!