Перспективи та ризики розвитку AI: думка IT-підприємця Сергія Токарєва

Машинне навчання та штучний інтелект – головні напрямки, на яких сфокусована діяльність компанії Roosh. Її заснував Сергій Токарєв – інвестор та ІТ-бізнесмен, який повірив у перспективність цих технологій ще до того, як вони стали мейнстримом. Сьогодні він впевнений у тому, що завдяки АІ людство переживе революцію, яку за масштабами можна порівняти зі створенням смартфонів або появою інтернету. Але при цьому неможливо ігнорувати те, що світ крокує по лезу ножа, оскільки подальший розвиток у цій сфері може призвести до серйозних негативних наслідків. 

Про ризики, які пов’язані з АІ

Раніше головною небезпекою розвитку ШІ вважалося досягнення сингулярності. Це момент, коли машина у процесі самонавчання починає перевершувати людський розум і виходить з-під контролю. Ця тема постійно висвітлювалася у літературі та кіно, проте довгий час здавалася фантастикою. Але сьогодні весь світ говорить про розробки OpenAI та тестує можливості ChatGPT, а штучний інтелект вже не здається чимось нереальним. І це лише початок.

«GPT-3 – це лише рання версія ШІ, а от GPT-4, який OpenAI викотив у березні 2023 року, вже навчався на базі свого попередника. Це досить страшна штука, адже кожна ітерація буде робити його сильнішим», — розмірковує Сергій Токарєв. 

Працюючи над AI, вчені мріяли створити технологію, здатну замінити людину у важкій праці на кшталт оранки землі або видобутку вугілля у шахті. Але ніхто й припустити не міг, що все зайде так далеко. Що комп’ютер зможе виконувати креативну роботу – ШІ вже малює картини, пише музику та тексти. Він може підтримати розмову таким чином, що людина не зрозуміє, з ким вона спілкується. 

Сьогодні залишається лише здогадуватися скільки часу потрібно АІ, аби замінити людину. Деякі експерти вже б’ють на сполох. Вони попереджують, що у людства залишилося мало часу, рахунок вже пішов на роки. Серед тих спеціалістів, які вимагають призупинити розвиток GPT та ще сильніших версій, є Емад Мостак, Ілон Маск, Кріс Ларсен, Стів Возняк та інші. 

«Я не впевнений, що ми можемо щось зробити зараз, – заявляє Сергій Токарєв. — Мені здається, цього року настала точка сингулярності, коли всі ми перестали стежити за швидкістю прогресу. І це щось унікальне».

Про контроль над штучним інтелектом

Теоретично можна спробувати зупинити цю технологію на глобальному рівні. Але практично цього не станеться, адже багато хто буде й надалі працювати над АІ, але потай. Інвестор прогнозує, що у майбутньому світ буде шукати межі дозволеного й вирішувати, де буде встановлено точку контролю. Наприклад, сьогодні ChatGPT має певні обмеження і не відповідає на запитання «Як створити бомбу?». Але що буде заважати державам і бізнесам потайки експериментувати? Це нереально заборонити.     

«Хоч би як блюзнірсько це не виглядало, але схоже, ми програли битву. Питання у тому, де ми відрізатимемо цей доступ або як контролюватимемо поширення», — міркує бізнесмен.

Про сфери, на які вплине АІ

Навички та знання, якими володіє сучасний штучний інтелект, вже зробили його загрозою для представників багатьох професій, продовжує думку Сергій Токарєв. Спочатку це вплине на всі творчі спеціальності, як-от музиканти, художники, копірайтери тощо. Потреба залишиться лише у висококваліфікованих співробітниках, які зможуть доопрацьовувати згенеровані комп’ютером результати.  

Також зникне потреба у працівниках, які займаються комунікацією з клієнтами: оператори техпідтримки, персональні помічники тощо. Боти вже успішно замінюють їх. Будь-яка робота, яку зможе успішно виконувати ChatGPT, знаходиться на межі вимирання.

Але не все так погано, як може здаватися. АІ стане незамінним помічником в багатьох технологічних сферах – особливо коли йдеться про аналітику та предикшен. Машина зможе обчислювати величезні масиви даних набагато швидше за людину або групу спеціалістів. Завдяки цьому буде зекономлено багато часу.

Про подальший розвиток АІ у світі

Прогнозуючи наше майбутнє за умов існування штучного інтелекту, глава Roosh заявляє, що весь світ розділиться на дві частини: на творців і споживачів. Тобто одна група людей займатиметься розвитком AI-технологій, а решта буде користуватися ними, не замислюючись про те, як саме вони працюють.

Україна також братиме участь у цьому тренді – власне, як і всі інші регіони. І Сергій Токарєв вірить, що наша країна буде саме серед творців. 

 

error: Content is protected !!