Цими погожими, осінніми днями Ямпільщина вшановує пам’ять свого видатного земляка – богослова, соціального практика, громадського діяча, педагога і мислителя М.М.Неплюєва, з нагоди 160 річчя з Дня його народження.

Центром відзначення цієї події стало село Воздвиженське – місце , де у 1889 році М.М.Неплюєв заснував Хрестовоздвиженське трудове братство.

Програма заходу була насичена і цікава. З життєвим шляхом і діяльністю М.М. Неплюєва в музейній кімнаті місцевої школи гостей ознайомив краєзнавець Валерій Авдасьов.

Побували учасники заходу і на могилі М.М.Неплюєва , де за християнською традицією була відслужена панахида.

Захоплення і гордість за свого славетного земляка виникло у кожного з присутніх під час екскурсії дубово-сосново-березовим парком, вік дерев якого сягає 300 років та плодовим садом (за площею він займає друге місце в Європі); оглядинами каскаду озер, липової алеї та будівлі М.Неплюєва.

Але на превеликий жаль всі ці об’єкти знаходяться зараз у вкрай незадовільному стані. Тож, відновленню, реставрації і збереженню в цілому спадщини М.М.Неплюєва і була присвячена конференція, за участю керівництва району на чолі з головою Ямпільської районної адміністрації І. Палагина, представників Сумського землятства на чолі з С.Виноградовою, делегатів з області та педагогів і культпрацівників району.

Трудове братство, за задумом фундатора, мало стати локальною моделлю майбутнього довершеного християнського суспільства соціальної справедливості. За думкою учасників конференції , згадана модель може бути діючою і сьогодні. Парк «Воздвиженський» має бути природною основою музею-заповідника «Трудове братство М.Неплюєва».

На конференції були озвучені конкретні кроки у цьому напрямі.

 

2 thoughts on “З вірою в істину

  1. Впечатляющая экскурсия! Желаю всем жителям района побывать в с. Воздвиженске и обязательно в школьном музее. Очень много нового узнаете о нашем знаменитом земляке Н.Н.Неплюеве. Надо прилагать все усилия, сделать все от нас зависящее, что бы парк “Воздвиженский” стал природной основой музея-заповедника “Трудовое братство Н.Неплюева”.

  2. Чи це ж не тема для телепередачі на будь-якому центральному каналі, у Шустера чи Кисельова, до прикладу, бо “Трудове братство – цікавий і повчальний соціальний експеримент Неплюєва”, хоч і локальний, і досить давній. Треба вивчати, знати мають всі! Чи не підтримають “ліві” партії “ідеологічний туризм”…

Comments are closed.

error: Content is protected !!