Долар продовжує зростати. І хоча про стабілізацію говорити ще зарано, однак, експерти газети«Сегодня» стверджують, що є підстави для оптимізму. Зокрема, на ринок повинні прийти експортери зерна, відтак збільшиться надходження валюти. Це може стати першою ластівкою і пропозиції валюти з’являться, адже курс дуже хороший. Тому експерти не радять громадянам панікувати і переводити гривні в долари, щоб врятувати заощадження. Адже від цього виграють лише спекулянти. На цьому наголошується в статті «Долар-гривня: привід для стриманого оптимізму».

Ситуація на сході країни продовжує загострюватися. Як пише газета «Сегодня», посилаючись на дані української розвідки, бойовики мають намір зібрати велику кількість російських журналістів на прес-конференції. Видання нагадує, що після масованих атак бойовики завжди скликають журналістів і звинувачують у провокаціях сили АТО. Утім, експерти видання переконують, що серйозної загрози немає, а Кремль «грає м’язами» в переддень саміту G20, який відбудеться 15-16 листопада в Австралії. Тим часом, російські кадрові військові, щоб не брати участь у війні на Донбасі, придумують різні хитрощі. Так, в соцмережах родини російських солдат об’єднуються в групи, в яких обговорюють різні варіанти порятунку синів від війни. Розглядають різні варіанти – навіть добровільну здачу у полон, з наступним отриманням українського громадянства або дозволу на проживання.

Скандал із нібито корупційною схемою навколо закупівлі вугілля з Південно-Африканської Республіки підійшов до одного з кількох украй невигідних для України сценаріїв, констатує газета «Україна молода». Постачальник вугілля задля уникнення репутаційних ризиків планує знизити обсяг постачання товару. Утім, і цей контракт може бути зупинений будь-якої миті. Відтак, українці можуть залишитися без вугілля. Адже Україна, як нагадує видання, має не так уже й багато джерел постачання вугілля: країни Африки, Росія, бандитські угруповання так званих «ДНР» та «ЛНР». Тож низка експертів вважає: скандал із південноафриканським вугіллям інспірувала Москва, аби залишити українців без тепла і світла. Або змусити українську сторону купувати його в Росії чи в бойовиків. Заголовок статті – «Купуйте в Безлера і Гіркіна!».

Тим, хто живе у затінку Кремля, слід бути завжди готовими до відсічі, особливо Україні, наголошує газета «День». Дописувач видання переконує, що в коаліційній угоді повинні розглядатися варіанти дій і виписані різні сценарії відповідей уряду й парламенту на виклики зовнішньої агресії та внутрішньої «п’ятої колони». Потрібно продумати й описати у загальних рисах, за яких умов може бути запроваджений надзвичайний чи воєнний стан. І взагалі вже настав час для рішучих дій, наголошує автор. Зокрема, він вважає доцільним взяти під державний контроль усі обленерго й облгази, «прихватизовані» дуже сумнівними з огляду права методами за часів Кучми і Януковича. І заблокувати виведення прибутків за кордон, в офшорні зони. Адже розпочалося – і не скоро спиниться – грандіозне підвищення тарифів на електроенергію, гарячу і холодну воду, опалення, а кошти підуть спонсорам Партії регіонів та деяким іншим структурам Ахметова й Фірташа. Якщо коаліційна угода вбачатиме в цьому суть економічних реформ, це може мати негативні наслідки, попереджає дописувач.

Джерело: Радіо Свобода 

error: Content is protected !!