Місцеві ради Ямпільського району можуть значно зменшити податкове навантаження на підприємців, але за рахунок бюджетів громад

З 1 січня підприємцям доводиться платити до бюджету значно більше. Єдиний соціальний внесок зріс з 319 до 704 гривень, а єдиний податок для більшості підприємців – до 640 гривень, що змусило багатьох власників своєї справи замислитись про її закриття. При цьому, ніхто податки для підприємців не піднімав, вони зросли автоматично, бо були прив’язані до мінімальної заробітної плати.

Загальновідомо, що єдиний соціальний внесок вираховується у розмірі 22% від мінімальної заробітної плати, ця ставка затверджується на законодавчому рівні і діє по всій країні. Тож, як би не хотілось місцевим підприємцям плати менше ЄСВ – до їх прохань навряд чи дослухається Верховна Рада. Зовсім інша ситуація з єдиним податком, який затверджується кожною місцевою радою. Тобто, Паліївська сільська рада, для прикладу, визначає ставку податку для підприємців, що працюють на селі, а Свеська селищна рада, відповідно, – на території селища.

На законодавчому рівні визначені лише максимальні ставки податку. Так, для підприємців першої групи верхня межа становить 10% мінімальної заробітної плати, а для другої групи – 20%. Це значить, що орган місцевого самоврядування може визначити ставку від 1% до 20% на свій розсуд. Звичайно, коли мінімальна заробітна плата була на попередньому рівні, ця сума не викликала заперечення у представників приватного бізнесу, але після її підняття у два рази – підприємці почали вимагати податкових пільг.

Відразу зазначимо, що знайти діючі ставки єдиного податку не так просто. Навіть офіційні сайти найбільших населених пунктів району: Ямполя, Свеси та Дружби, не дають відповіді на відповідний пошуковий запит. Насправді це велика проблема, звичайно, всі дані є у податковій, але людина, яка має бажання відкрити власну справу, розпочне свої пошуки саме з інтернету.

Тож, чи потрібно зменшувати ставку єдиного податку? Відразу зазначимо, що навіть серед самих підприємців немає єдиної думки щодо цього. Серед останніх є і такі, що говорять: «100-200 гривень на місяць мене не врятують, але, сплативши ці гроші, я матиму повне право вимагати від влади, щоб ці кошти витрачались на благоустрій мого населеного пункту». Але абсолютна більшість все ж притримується протилежної точки зору: «зараз ми рахуємо кожну копійку, і підняття податків більш ніж у два рази витримає далеко не кожен з нас», – говорять підприємці.

Безумовно, розділяться погляди і у пересічних мешканців громади, які у своїй більшості асоціюють слово «приватний підприємець» з успішним бізнесменом, що має багатотисячні прибутки. Але у реальному житті так буває далеко не завжди.

Тож, рішення щодо перегляду ставок єдиного податку для приватних підприємців належить прийняти депутатам сільських, селищних та міської рад. Зазначимо лише, що депутати сусідньої Кролевецької міської ради зменшили ставку єдиного податку з 18-20% до 12%, або на 186 – 256 гривень у грошовому виразі. На подвійне зменшення ставок єдиного податку пішла і Сумська міська рада.

5 thoughts on “Ямпільські підприємці вимагають податкових пільг

  1. ох, як шкода “бідних підприємців”, які “наварюють” 50 – 80 % на товарах!
    для них єдиний податок в 640 гривень – ну зовсім не підйомна сума.
    Адже в цьому році не зможуть придбати нове авто, або відпочити на морі.
    А ось із заробітної плати санітарки ( 3200 грн.) можна утримати прибутковий податок 18% – 3200*18%=576 грн.
    військовий збір 1,5% 3200*1,5%=48 грн.
    разом утримання з заробітної плати складуть 624 грн. (все по закону).
    І ВИХОДИТЬ, ЩО САНІТАРКА МОЖЕ ПЛАТИТИ ПОДАТКИ ДЕРЖАВІ, А “БІДНІ ПІДПРИЄМЦІ” НЕ ПЛАТІЖЕСПРОМОЖНІ.
    ШАНОВНІ ПІДПРИЄМЦІ!
    ЯКЩО У ВАС ФІНАНСОВІ ТРУДНОЩІ-ЗАКРИВАЙТЕ СВОЮ ПІДПРИЄМНИЦЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ЙДІТЬ ПРАЦЮВАТИ САНІТАРКАМИ.

  2. А кому мало 3200 можна йти торгувати-пустих торгових точок хватає.А в лікарні половина пенсіонерів яких не вигониш палкою.

  3. Давайте вообще отменим налоги для наших предпринимателей, пускай обогащаются и дальше!!!!! )))
    В таком случае, они, наверное, уменьшат цены на свои товары, и нам не придется ездить в Шостку, к примеру, за упаковкой порошка, который на 18-20 гривен дешевле. Или покупать 300-х граммовую упаковку кофе не за 180 гривен, а за 115.
    Наши предприниматели – крысы, а должны быть сознательными гражданами и понимать, что честно заплаченные налоги – залог успешного развития нашего района.
    P.S. Ведите честный бизнес – оформите хотя бы своих наёмных рабочих

  4. щас прибежит профессор преображенский, у которого, поди, своя палатка( я, конечно, могу ошибаться, предположение просто) и начнет вопить, что все тут считают чужие деньги) а то, что тот самый торговец вещами тебе на джинсы может легко САМ скинуть 30-ку без просьб, и это все равно будет ему в выгоду, заставляет задуматься) какие-там накрутки) как бы там ни было) если у тебя прибыль копеечная,то ты и не предприниматель вовсе, а фиг пойми что) но закон прост как дерево, НИКТО И НИКОГДА НЕ БУДЕТ РАБОТАТЬ ЗА 500 ГРИВЕН В МЕСЯЦ ЧИСТОЙ ПРИБЫЛИ, это по-моему, элементарно) даже за 1000 никто не станет) проще реально уборщицей пойти работать и то успешней будет) а про багатотысячни прибуткы не надо иронизировать, они не у всех, но кто не знает магазины в ямполе владельцы которых с машинами хорошими?) такие даже б/у стоят будь здоров) о чем речь вообще?? опять же, суть не в заработках, как факте, наоборот хорошо если предпринималь хорошо зарабатывает, но!! есть понятие моральной честности денег, не должен предприниматель покупать иномарки и квартиру, а продавщица у него получает минималку, оформлена на полставки и еще уборщица. и не надо выть что я убыточный. даже если ты не покупаешь иномарку, просто торговец с 1 палаткой, не вой пожалуйста, а то смешно и противно слушать

  5. В Шостке депутаты не стали «душить» малый бизнес налогами. 13.02.2017г.

    В ходе VII сессии горсовета было принято важное решение, касающееся дальнейшей работы шосткинских предпринимателей.

    Депутаты горсовета проголосовали за снижение ставок единого налога для тех, кто работает по упрощенной системе налогообложения.

    С 1 января в Налоговый кодекс был внесен ряд изменений, коснувшихся в том числе и единщиков.

    Теперь для первой группы (нет наемных работников, годовой доход не превышает 300 тыс. грн.) ставка, как и прежде не может превышать 10%, но теперь уже размера прожиточного минимума для трудоспособных лиц (160 грн.), а не минимальной заработной платы, как было ранее.

    Для плательщиков второй группы (не более 10 работников, годовой доход – не более 1,5 млн. грн.) ставка осталась прежней – 20 % минимальной заработной платы, однако увеличился размер самой минималки и, соответственно, размер налога (640 грн.).

    Право устанавливать размеры ставок в пределах принятых норм предоставлено местным советам.

    В Шостке решили, что значительное увеличение размера единого налога станет непосильным бременем для малого бизнеса.

    – У зв’язку зі зміною мінімальної заробітної плати, ми виходимо з пропозицією зберегти у Шостці рівень того оподаткування, який був до цього, щоб не колихати підприємницькі кола, адже в цілому по Україні здійснюється великий тиск на підприємців. Залякують величезними штрафами, перевірками… Ми десятки разів повторюємо, що в Шостці будемо робити все, щоб зберегти існуючу систему оподаткування і підтримати наших підприємців. Стабільність у місті значно дорожче, ніж десятки тисяч, – сказал мэр Шостки Николай Нога, комментируя проект решения об утверждении ставок единого налога.

    По информации начальника финансового управления Ольги Голушко, в зависимости от видов деятельности, размер единого налога для предпринимателей города измениться незначительно.

    Для тех, кто платит 15%, размер единого налога составит 224 грн., ранее – 206 грн.

    Те, которые платили 10 % – 137 грн., теперь будут перечислять в местный бюджет 160 грн., если единый налог составлял 7% – 96 грн., то теперь – 128 грн., 8 % – 110 грн., теперь – 128 грн.

    «За» проголосовали все 34 депутата, присутствовавшие в зале заседаний.

    В случае непринятия такого решения единщики вынуждены были бы платить 224 грн., 256 грн., 320 грн. и 480 грн. соответственно.

    Согласно данным налоговой инспекции, количество плательщиков единого налога первой группы в Шостке составляет 266 человек, второй группы – 1097, плюс 978 с наемными рабочими.

Comments are closed.

error: Content is protected !!