Сьогодні, 28 серпня, православна церква відзначає Успіння Пресвятої Богородиці.

Це одне із 12 найважливіших після Великодня свят церковного року. Йому завжди передує двотижневий Успенський піст. У народі це свято ще відоме як Перша Пречиста.

Значення Успіння Богородиці: історія свята

Свято Успіння Пресвятої Богородиці присвячене закінченню земного життя святої Діви Марії та її безболісному переходу до життя вічного. За християнською традицією називається успінням, а не смертю.

Вважається, що Свята Марія всього лише заснула, щоб через три дні прокинутися й переселитися в небесне житло.

За церковними переказами, Матері Божій під час молитви на місці вознесіння Ісуса Христа явився архангел Гавриїл і сповістив її про близьку кончину та перехід у вічність. У вказаний день апостоли, які проповідували християнство по світу, дивовижним чином зібралися в Єрусалимі біля ложа Богородиці, аби попрощатися з Дівою Марією і здійснити її поховання. Сам Спаситель в оточенні ангелів зійшов до Богородиці, щоб забрати її душу із собою.

Духовний сенс свята

Назва свята – Успіння – відображає християнське ставлення до смерті. Смерть – не кінець людського існування, а сон: покійний на певний час залишає світ, щоб після загального воскресіння знову повернутися до життя. Що неодмінно потрібно зробити на Успіння На Першу Пречисту обов’язково слід піти до церкви.

У народі прийнято святити насіння та колоски пшениці з нового врожаю, щоб “Успіння-матінка” благословила труд селян й уберегла зібраний урожай від пожежі та дощу. У храмі треба поставити свічку за всіх рідних і близьких. Також треба неодмінно помолитися за здоров’я найближчих людей, особливо – дітей. Предки вірили, що цього дня Матір Божа особливо чутливо дослухається до молитов за дітей. У Пресвятої варто попросити про захист, лікування й подякувати їй за заступництво.

Місцеві традиції

На території Ямпільського району на честь свята Успінння Богородиці був освячений храм в селі Чуйківка, який тривалий час був найдавнішим храмом нашого району і був визнаний пам’яткою архітектури.  

Навесні 2014 року церква згоріла через необережне поводження з вогнем. Зараз духовну споруду намагаються відбудувати.

1 thought on “Православні відзначають Успіння Пресвятої Богородиці

  1. Храмы Успения Богородицы , самые почитаемые у монахов греческого обряда , от афона до Киевской Руси. Первый храм Киево-Печерской лавры- Храм Успения Богородицы. Х1г.Сохранилась архивное фото 1902г. храма Успения Богородицы с. Шатрищи , построенного в 1720г. Храмы Успения Богородицы были во всех восьми Шатрищах на территории Черниговского княжества ,при Святославе Х1в. , от Житомира до Таманского полуострова. Они были носителями христианства в языческой Руси .

Comments are closed.

error: Content is protected !!