У першу неділю листопада в Україні, згідно з Указом Президента України від 13.04.1999 № 374/99, відзначають День працівника соціальної сфери.

Це свято є свідченням високої оцінки державою ролі працівників, які щодня забезпечують реалізацію державної політики з питань соціального захисту населення.

Про те, наскільки непростою є робота на постійно напруженій в нашій країні «соціальній ниві», велась розмова 29 жовтня на прес-конференції з начальником управління соціального захисту населення Ямпільської районної державної  адміністрації Сумської області  Оленою Терентьєвою.

Олено Олександрівно, наша розмова буде приурочена до вашого професійного свята – Дня працівника соціальної сфери. І не секрет, що саме ці працівники творять добро для людей не тільки із повинності службових обов’язків, а й за велінням совісті й покликом душі. Отже, хотілося б почути з Ваших вуст розповідь про колектив, котрий Ви очолюєте.

Дійсно, соціальна сфера – це та специфічна робота, котра не терпить випадкових людей. Сьогодні в управлінні підібрався такий колектив працівників, в котрих є не тільки високий професіоналізм, а й почуття обов’язку та чуйність до  соціально незахищених людей.  Надання житлових субсидій, державних соціальних допомог, пільг, компенсацій, соціальний захист осіб з інвалідністю, учасників антитерористичної операції та інших соціально вразливих верств населення є основними завданнями управління соціального захисту населення Ямпільської районної державної адміністрації. 

З кожним роком перелік завдань управління збільшується.  

Працівники системи соціального захисту виконують важливу і відповідальну роботу, завдяки якій реалізуються соціальні інтереси кожного громадянина, задовольняються базові потреби людини, а також потреби тих громадян, що потрапили у скрутне становище та потребують соціального захисту.З нагоди професійного свята хочу виразити слова щирої вдячності за вагомий особистий внесок кожного працівника управління соціального захисту населення Ямпільської районної державної адміністрації, Ямпільського районного територіального центру надання соціальних послуг, Ямпільського районного центру комплексної  реабілітації  для осіб з інвалідністю та соціальних партнерів у реалізацію завдань соціального захисту громадян.      

Вітаю всіх працівників соціальної сфери Ямпільського району та тих, які більшу частину свого трудового життя віддали служінню людям, на долю яких випала благородна, відповідальна та почесна місія – опікуватись малозабезпеченими, обездоленими та з особливими потребами людьми, а сьогодні перебувають на заслуженому відпочинку.  

Питання отримання житлової субсидії та надання пільг є неабияк актуальними для жителів нашого району. Скажіть, будь ласка, який на даний час стан справ щодо перерахунку та призначення пільг і субсидій на житлово – комунальні послуги в опалювальному сезоні?  

На сьогоднішній день нараховано пільг на житлово – комунальні послуги за жовтень 2019 року 918 особам,  із них  в безготівковій формі –  896 особам на суму 276,9 тис. гривень, в готівковій формі – 22 особам на суму 13,2 тис. гривень.Відповідно до чинного законодавства проведено автоматичне перепризначення житлових субсидій на опалювальний сезон 2019 – 2020 років 2605 особам.  Нараховано субсидії на оплату житлово – комунальних послуг за жовтень  у грошовій безготівковій формі 881 домогосподарству на суму 66,3 тис. гривень та в  готівковій формі 1724 домогосподарствам на суму 1 077,7 тис. гривень.

Таким чином, виплата пільг та житлової субсидії буде проведена в листопаді за жовтень місяць.

Хочу нагадати, що опалювальний сезон триває з 16 жовтня по 15 квітня включно. Тому, в жовтні враховувалось послуга «опалення» тільки за 16 днів. В листопаді буде проводитись знову розрахунок на повний опалювальний місяць і сума пільг та субсидій, а також кількість отримувачів значно збільшиться.         

Чи змінився порядок виплати  житлових субсидій з 1 жовтня 2019 року?

Починаючи з жовтня поточного року виплату готівкових субсидій здійснюватимуть управління соціального захисту населення. Для цього Пенсійний фонд надав виплатні реквізити (рахунки в уповноважених банках або почтові реквізити), на які пенсіонери отримують пенсію. Працездатним особам виплата здійснюватиметься на відкриті раніше рахунки в Ощадбанку. Але якщо субсидіант  бажає отримувати монетизовану допомогу на оплату комунальних послуг у іншій банківській установі, йому потрібно із відповідною заявою звернутися в управління соціального захисту населення. Разом із заявою потрібно надати реквізити рахунку в уповноваженому банку, в якому є бажання одержувати субсидію готівкою.

Одержувачі субсидії, у яких відсутні рахунки в уповноважених банках, до надання інформації про платіжні реквізити отримуватимуть монетизовану субсидію через Укрпошту за адресою, вказаною при зверненні за субсидією.

До цього часу виплата здійснювалась через Міністерство соціальної політики України: пенсіонерам – Пенсійним фондом України разом з пенсійною виплатою (доставка/виплата субсидії здійснювалась поштою або зараховувалась на пенсійний банківський рахунок);особам, які не одержували пенсію, – АТ «Ощадбанк» шляхом виплати субсидії через банківський грошовий переказ або шляхом зарахування на поточні рахунки, відкриті в АТ «Ощадбанк». 

Хто повинен подавати заяву на призначення житлової субсидії  з  1 жовтня 2019 року?

Заява та декларація на призначення субсидії подається уповноваженою на це особою сім’ї (домогосподарства), яка звертається за призначенням субсидії вперше.Отримувачам,  яким у травні субсидію було призначено на новий період – 2019-2020 років – на цей опалювальний сезон її розмір розраховувався автоматично, до уваги брались доходи за І-ІІ квартали 2019 року. Для пенсіонерів – враховувалась пенсія за серпень місяць 2019 року.

Але є певні категорії громадян, яким для перепризначення житлової субсидії слід повторно подати Заяву та Декларацію про доходи.Передусім це ті отримувачі, які не звертались протягом неопалювального сезону 2019 року та чиї справи виносились на розгляд районної комісії з вирішення питань соціального захисту населення (орендарі житла, внутрішньо переміщені особи,  домогосподарства, яким субсидію було призначено на фактично проживаючих в помешканні осіб, та де є непрацюючі люди працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати, або ними не сплачено єдиний соціальний внесок). Це стосується і тих домогосподарств, де є особи, що досягли 18-річного віку станом на 01.01.2019.

Також подаються нові Заява та Декларація про доходи у разі зміни складу зареєстрованих (фактично проживаючих) у житловому приміщенні (будинку) осіб, складу сім’ї члена домогосподарства, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг та умов їх надання.

На що звернути увагу при заповненні Декларації про доходи і витрати осіб, які звертаються за призначенням житлової субсидії?

До заповнення Декларації про доходи і витрати заявникам слід поставитися з особливою відповідальністю.

Слід ретельно задекларувати види та суми доходів, інформація про які відсутня в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та Державному реєстрі соціального страхування. Це може бути дохід від здачі майна в оренду, доходи від реалізації власної продукції, майно, недекларовані доходи, отримані під час роботи по договору цивільно-правового характеру, або стипендії, які отримують студенти – члени сім’ї одержувача субсидії, інші надходження (у тому числі – закордонні перекази). Як свідчить практика – саме ці доходи найчастіше якраз і «забувають» вказати у декларації неуважні отримувачі.Ще одне типове порушення, що призводить до припинення надання допомоги – невірно вказаний майновий стан.

Дані про яких членів сім’ї повинні бути вказані в Декларації?

Декларація про доходи подається щодо зареєстрованих та членів сімей всіх осіб із складу домогосподарства незалежно від місця проживання, які досягли 14-річного віку. Тобто, навіть у разі, якщо члени сім’ї (чоловік, дружина, неповнолітні діти) проживають в іншому місці, інформацію щодо них все одно слід вказувати у декларації. А відносно тих, хто зареєстрований за адресою домогосподарства, але там не проживає, слід вказати «не проживає» у графі «примітки».

Про які зміни необхідно повідомляти отримувачам субсидії?

Якщо під час отримання житлової субсидії у вас змінився склад сім’ї, склад зареєстрованих у житловому приміщенні, набір житлово-комунальних послуг, з’явився транспортний засіб з датою випуску до 5 років, було придбано майно, товари або сплачено послуги на суму понад 50 тисяч гривень – слід повідомити про це управління соціального захисту населення, що призначило вам субсидію. І зробити це протягом 30 календарних днів – не пізніше!

Як впливає наявність заборгованості зі сплати за житлово – комунальні послуги при призначенні субсидії?

Якщо загальна сума заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг перевищить 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 гривень) – субсидію призначено не буде. Заборгованість слід сплатити або укласти договір про її реструктуризацію, а якщо ви з нею не згодні – оскаржити у судовому порядку. Домогосподарствам, які мали борги за комунальні послуги, житлова субсидія призначатиметься у безготівковій грошовій формі. Така форма надання субсидій передбачає розрахунки за призначеними субсидіями виключно через АТ «Ощадбанк» і виплату залишку невикористаної субсидії готівкою через АТ «Ощадбанк» за результатами опалювального сезону. 

Яким чином змінився порядок надання пільг на житлово-комунальні послуги з опалювального періоду?

Відповідно до прийнятих Урядом рішень з 1 жовтня 2019 року виплата житлових пільг буде здійснюватися у грошовій безготівковій формі та готівковій формі.Виплата пільг у грошовій безготівковій формі здійснюється шляхом перерахування коштів на рахунок Мінсоцполітики в АТ «Ощадбанк» на підставі укладеного між Мінсоцполітики та АТ «Ощадбанк» договору. Після закінчення опалювального сезону залишки коштів на рахунку для виплат пільг, відображені на облікових записах пільговиків, які утворилися станом на 1 червня, виплачуються пільговикам АТ «Ощадбанк» шляхом перерахування таких коштів на поточні рахунки зазначених осіб, відкриті в АТ «Ощадбанк», про що  АТ «Ощадбанк» інформує пільговика шляхом надсилання смс-повідомлень (у разі наявності інформації про номер мобільного телефону пільговика).

Виплата пільг у грошовій готівковій формі здійснюватиметься за заявою пільговика , поданою до управління соціального захисту населення Ямпільської районної державної адміністрації Сумської області до 15 жовтня на опалювальний сезон (15 травня на неопалювальний сезон), шляхом перерахування управлінням коштів на рахунок громадянина, якому призначено пільгу на житлово-комунальні послуги, відкритий в установі уповноваженого банку, або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта».

Чи мають можливість особи, які потребують довготривалого лікування, отримати через управління соціального захисту населення матеріальну допомогу на лікування?

Так, особам, які потребують довготривалого лікування, що підтверджується довідкою ЛКК, виданою комунальним некомерційним підприємством «Ямпільська ЦРЛ», управління соціального захисту населення надає матеріальну допомогу з державного бюджету в межах кошторисних призначень на поточний рік. На жаль, коштів на виплату матеріальної допомоги на 2019 рік передбачено на 8 осіб з інвалідністю та на 3 особи з числа малозабезпечених осіб. Звичайно звернень значно більше.

Крім матеріальної допомоги з державного бюджету, також для осіб, які потребують довготривалого лікування, передбачено виплату матеріальної допомоги з місцевих бюджетів. Щороку сільські та селищні ради виділяють кошти на зазначену виплату для мешканців свого населеного пункту. На 2019 рік радами було передбачено на виплату матеріальної допомоги 27 тис. гривень. За 10 місяців поточного року з місцевих бюджетів матеріальну допомогу отримали 38 осіб на загальну суму 20,2 тис. гривень. Найбільше звернень надходить від мешканців Ямпільської та Свеської селищних рад. Кошти, які були виділені даними радами, використані ще в першому півріччі. Якщо Ямпільською селищною радою було  додаткового виділено ще 2,8 тис. гривень на виплату допомоги, то Свеська селищна рада таку можливість не знайшла незважаючи на те, що на сьогоднішній день від мешканців даної ради надходить найбільше звернень, в тому числі від осіб з інвалідністю та онкохворих людей.

Який стан справ на сьогодні з забезпеченням осіб з інвалідністю санаторно-курортним лікуванням?

На сьогодні на обліку по забезпеченню санаторно-курортним лікуванням перебуває 95 осіб з інвалідністю. Згідно з кошторисними призначеннями на 2019 рік виділено кошти на проведення санаторно-курортного лікування для 6 осіб, 5 осіб на даний час вже оздоровлено, одна особа виявила бажання отримати послуги з санаторно-курортного лікування в листопаді. Крім того, з числа осіб, які перебували в черзі понад 3 роки, 7 осіб з інвалідністю виявили бажання отримати компенсацію за невикористане санаторно-курортне лікування. На сьогодні 5 особам зазначену компенсацію вже виплачено. У зв’язку з недостатнім  фінансуванням, черга на отримання санаторно-курортного лікування залишається і в середньому люди мають можливість його отримати не раніше, ніж через 5 років перебування на черзі.

Який на сьогодні стан забезпечення учасників антитерористичної операції твердим паливом?

Забезпечення твердим паливом сімей учасників антитерористичної операції або виплата компенсації на його придбання передбачені Обласною комплексною програмою соціального захисту населення на 2017-2021 роки і надаються у разі, коли житлове приміщення не забезпечене електро-, тепло- або газопостачанням для опалення. За вибором проводиться забезпечення твердим паливом чи виплата компенсації готівкою. На сьогоднішній день 58 сімей учасників антитерористичної операції подали заяви до управління соціального захисту населення для отримання компенсації готівкою у сумі 3200 гривень. З них 52 сім’ї отримали компенсацію, 6 сім’ям буде виплачено компенсацію при надходженні фінансування з обласного бюджету до кінця року.

З нагоди  Дня працівника соціальної сфери України  зичимо Вам і колективу, який Ви очолюєте, успіхів, душевного задоволення і приємних трудових буднів.

error: Content is protected !!