Про це йдеться у матеріалі Sumy.Today

Вчора до Буринської лікарні був госпіталізований із температурою, сухим кашлем та загальною слабкістю чоловік, який п’ять днів тому повернувся із Польщі і вже до цього звертався до сімейного лікаря.

Йому зробили рентген, який не показав ознак пневмонії, його ізолювали в лікарні і 20 березня взяли біоматеріали для тесту на коронавірус. Однак, як повідомили власні джерела, до сьогодні на аналіз біоматеріали не направили. Цю інформацію підтвердила і головна лікарка Буринської ЦРЛ Зоя Сидорук і повідомила, що завідувач інфекційного відділення їхньої лікарні замовив авто для транспортування біоматеріалів до Сумського обласного лабораторного центру на понеділок, 23 березня.

Ми попросили прокоментувати цю інформацію  профільного заступника голови Сумської ОДА Івана Боршоша. Він повідомив, що після нашого звернення прийнято рішення не зволікати, а терміново сьогодні відправити біоматеріали до Києва. Після цього ми знову звернулися до головної лікарки Буринської ЦРЛ Зої Сидорук, щоб уточнити, куди ж саме будуть направляти аналізи. Вона повідомила, що, по-перше, чекати до понеділка було не їхнє рішення, а Сумського обласного лабораторного центру, до якого згідно із наказами вони надсилають біоматеріали. А де саме проводитимуть тести, вона інформацією не володіє, але підтвердила, що зараз у лікарні готуються до транспортування біоматеріалів.

У свою чергу директор Сумського обласного лабораторного центру Володимиром Збаражський сказав наступне: «Я нічого не вирішував. Хто вирішив, не знаю». На питання, коли з’ясують хто ж таки вирішив зволікати, відповів: «Це у понеділок». Крім того, він пояснив, що в Сумському обласному лабораторному центрі тестів на коронавірус не роблять, а перед тим, як відправляти біоматеріали на Київ для проведення аналізів, добу їх висівають в лабораторному центрі області, щоб з’ясувати, чи є потреба в аналізі на коронавірус. За словами Володимира Збаражського, одночасно лабораторний центр Сумщини може висівати 5-7 зразків. Станом на зараз, за його даними, в області висівають три зразки. Тобто, біоматеріали хворого з Бурині, могли перевірити на грип та інші віруси (не COVID-19) і зараз, однак хтось вирішив почекати до понеділка.

Після звернення журналістів до Сумської ОДА, біоматеріали буринського хворого пообіцяли забрати до Сум сьогодні.

error: Content is protected !!