Колишнього директора Свеського лісгоспу виправдали у справі про незаконну закупівлю портретів Януковича

Слідство доводило, що посадовець в 2011 році умисно придбав 29 зайвих портретів тогочасного президента та наніс лісгоспу збитки на 16 тисяч гривень, але Глухівський міськрайонний суд став на сторону колишнього директора

Правоохоронці встановили, що на засіданні колегії Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства, яка відбулась 29 березня 2011 року, керівникам лісгоспів було доручено забезпечити адміністративні і виробничі приміщення підприємств державною символікою України. На виконання цього доручення наприкінці квітня 2011 року тогочасний директор державного підприємства «Свеське лісове господарство» провів переговори з ТОВ «О.П.С.» та прийняв рішення про укладення договору на поставку товару, а саме: Сувенір «Герб малий», Сувенір «Герб лісу», Сувенір «Фото Президента» (24×18), Сувенір «Фото Президента» (50×37) та Сувенір «Фото Президента» (70×51), яка у подальшому мала б розміщуватись у кожному службовому кабінеті підприємства по одному комплекту на кабінет. Загальна вартість замовлення склала 47 906 гривень.

Директор підприємства, достовірно знаючи, що ДП «Свеське лісове господарство» має у розпорядженні 19 службових кабінетів, де розташовані робочі місця працівників, усвідомлюючи те, що для вказаних службових приміщень необхідно аналогічну кількість комплектів символіки, придбав у ТОВ «О.П.С.» зайві 27 одиниць фото Президента (розміром 24×18 см) по ціні 125 грн. за одиницю загальною вартістю 3375 грн. та оплатив їх за рахунок коштів підприємства.

Крім того, слідство встановило, що посадовець придбав інші державні символи за завищеною на 13 526,92 гривень ціною: Сувенір «Герб малий» в кількості 19 шт. (за ціною 780,83 грн. замість 500 грн. за одиницю), Сувенір «Герб лісу» в кількості 19 шт. (за ціною 780,83 грн. замість 500 грн. за одиницю), фото Президента (розміром 24×18 см) в кількості 19 шт. (за ціною 125 грн. замість 57 грн. за одиницю), фото Президента (розміром 50х37 см) в кількості 14 шт. (за ціною 291, 67 грн. замість 180 грн. за одиницю). Внаслідок цього допущено розтрату коштів ДП «Свеське лісове господарство» на користь ТОВ «О.П.С.» на загальну суму 16 901,92 грн.

Допитаний у судовому засіданні колишній директор свою вину не визнав. Він пояснив, що  навесні 2011 року під час колегії керівників лісгоспів в Сумському обласному управлінні лісового та мисливського господарства йому було рекомендовано придбати державну символіку для розміщення її у службових та виробничих приміщеннях ДП «Свеський лісгосп». Через деякий час продивившись в мережі інтернет пропозиції на сувенірну продукцію, він виявив, що пропозицій по виготовлення герба Лісу не має, окрім в ТОВ «О.П.С.». Зв`язавшись по телефону з представником ТОВ «О.П.С» та засобами зв`язку йому зробили комерційну пропозицію, особливостями якої було те, що уся продукція виготовлятиметься вручну обмеженим тиражем, відповідно до замовлень, зібраних з лісгоспів по всій території України. Ціна гербу лісу рівнятиметься ціні малого гербу України. Герб лісу є специфічним виробом, який не виготовляється серійно і може бути лише замовлений. Через обмеженість його тиражу, його вартість зазвичай коштовна і значно перевищує вартість іншої символіки, виготовленої серійно, як наприклад Малий Державний герб України. Також ціна пропонувалася на умовах доставки товару за адресою ДП «Свеське лісове господарство» з виробничих потужностей ТОВ «О.П.С.», які зі слів представників підприємства, знаходилися на західній України. В зв`язку з тим, що інші продавці сувернірної продукції пропонували лише серійні вироби, серед який не було гербу лісу, а ціна була або така сама, або більша, то ним було прийняте рішення придбати сувенірну продукцію саме у ТОВ «О.П.С.» у кількості, яка приблизно відповідає кількості приміщень усіх будівель, які належали ДП «Свеський лісгосп». Особисто з представниками ТОВ «О.П.С.» він не знайомий і ніколи їх не бачив. Рахунок від ТОВ «О.П.С.» надійшов факсом і був сплачений у квітні 2011 року. Договір пізніше надійшов поштовим зв`язком і після підписання другий примірник був надісланий на юридичну адресу ТОВ «О.П.С.» у м. Києві. Сувенірна продукція була доставлена за адресою ДП «Свеський лісгосп» у липні 2011 року автомобільним транспортом виконавця, була прийнята, та оприбуткована відповідно до накладних. Після оприбуткування вказана продукція була розміщена по приміщеннях адмінбудівлі ДП «Свеський лісгосп» у смт. Свеса, по вул. Дачна, 24, а також по усіх структурних підрозділах підприємства.

Колишній директор заявив, що, відповідно до посадових обов`язків директора ДП «Свеське лісове господарство», Статуту підприємства, контракту та інших керівних документів він не був обмежений в укладенні будь-яких правочинів, не був зобов`язаний придбавати лише найдешевшу сувенірну продукцію. Жодних протиправних дій такою купівлею він не вчиняв і нічого не порушував. У змову ні з ким не вступав. Просив визнати його невинуватим та виправдати.

Заслухавши аргументи сторін та свідків, суд прийняв рішення, що вина посадовця не є доведеною і визнав його невинуватим.

8 thoughts on “Колишнього директора Свеського лісгоспу виправдали у справі про незаконну закупівлю портретів Януковича

  1. Что и требовалось доказать! Дело было высосано из пальца,тем более статью за превышение должностных полномочий декриминализировали под леди Ю…

    1. А сколько человекочасов потратили, скромно умолчали.

  2. Такі гроші і на що… Дикість… А може, все-таки злочин?.. Тільки й тих, хто “рекомендує”…

  3. Ты,понимаешь,сынок-стукачек. Если бы не кинули как лоха, я бы уже вернулся с третей ходки.

    1. тяжело без Бати жить. К мамке Украине ходют чужие дяханы и заглядывают ей во все дыры

  4. Если украл 100 – ты преступник. Если украл 1000000 – бизнесмен.

Comments are closed.

error: Content is protected !!