Чим сьогодні живе Степненський старостинський округ

За 19 кілометрів від Ямполя розташоване село Степне, яке наприкінці минулого року втратило статус самостійної адміністративно-територіальної одиниці і увійшло до складу Ямпільської об’єднаної територіальної громади на правах старостинського округу.

Сьогодні ми побували у цьому віддаленому селі і скористались нагодою, щоб розповісти читачам Ямпіль.INFO про життя його мешканців.

Степне зустріло нас морозною погодою та дрібним снігом. Дорога до села була більш-менш проїзною, хоч і важкою для водія – надзвичайно складно було розминатись із зустрічним транспортом. В самому селі, принаймні на центральних вулицях, дорога була достатньо розчищена від снігу.

На вулицях був помітний жвавий рух як транспорту, так і пішоходів. За декілька годин, що ми перебували в Степному, зустріли автомобілі Укрпошти, Нової Пошти, АТ «Сумиобленерго», вантажівку приватних підприємців, що торгували зерном, а також приватний транспорт селян.

Адміністративно – територіальна реформа призвела до значного скорочення робочих місць у селі. Але самі мешканці, принаймні ті, з якими нам вдалось поспілкуватись, віднеслись до цього з розумінням.

-Раніше у нас у сільській раді багато людей працювало, – розповідає староста Любов Помошник. –Довелось скоротити двох підсобних працівників, бухгалтера, працівника архіву… Люди стали на облік в Центрі зайнятості, або вийшли на пенсію. Залишилась лише я – староста та водій пожежного автомобіля. Крім того, в селі працює бібліотека, медичний пункт, у якому працює фельдшер – акушер та техпрацівник, будинок культури та пошта, де працює по два працівники. Найбільшим роботодавцем села залишається одинадцятирічна школа. Ми розуміємо, що там навчається лише 27 дітей, але нам би хотілось залишити цей навчальний заклад.

Староста села тепер сама надає багато адміністративних послуг. Зокрема, селянам більше не треба їздити в Ямпіль для оформлення соціальних допомог, невдовзі староста зможе надавати нотаріальні послуги (в селі чекають печатку), а от одружитись у Степному більше не можна – необхідно їхати в РАГС.

Про перспективи села ми у старости не питали, чудово розуміючи, що це залежить від наявності робочих місць.  У приміщенні колишньої сільради помітили проект розбудови села, датований 80-ми роками минулого сторіччя. Окрім школи та колгоспної контори, на ньому зображений дитячий садок, новий будинок культури, сільська амбулаторія.

Дитячий садок нині стоїть недобудований, а будинок культури та медпункт так і залишились в планах. Напевно, якщо б їх і встигли добудувати в радянські часи, то нині вони б пустували. Адже Степне не використовує і на половину своє адміністративне приміщення, яке прихистило пошту, бібліотеку та медпункт. Будівля холодна, кімнати опалюються самими працівниками.

На завершення ми під’їхали до будинку, де у роки національно-визвольної війни знаходився штаб ватажка радянських банд В. Боженка, який прославився знищенням Спасо-Преображенського храму в Ямполі. Як бачимо, приміщення перетворилось на руїни, радянська меморіальна дошка «герою революції» зникла в 2014 році, як і пам’ять  про злочинця.

5 thoughts on “Чим сьогодні живе Степненський старостинський округ

  1. Для кого ця брехня???
    Дорога більш-менш проїздна??? Так,одна колія,яку проклали машини( подивіться відео в фейсбук: доїхати нереально)
    Люди поставились з розумінням? ??? Люди у розпачі….
    Пишите,що садочок не добудували?? Та він був добудований і,навіть,працював,а потім,коли його закрили- перетворився на руїни!
    Так і село через рік перетвориться на суцільну руїну…І рух тут жвавий буде на” родичі”,коли люди будуть їхати провідати своїх рідних …. на кладовищі….

  2. У нас у селі люди непотрібні, так як немає робочих місць, зато у нас О Т Г і получають 💯 забезпечення, а як люди будуть виживати, немає ніяких значень, хочете їхати до Глухова, будь ласка або до Шостки,бо тому що живуть одним днем і не думають як будуть жити наші діти, внуки правнуки, аби нам було добре, бо нам осталось до пенсії до жити, живуть одним днем, аби кишені набити, одне хочу висловити що немає майбутнього у наших дітей, і Вони Будуть Відповідати за цю відповідальність , що зараз відбувається!!!!!!!!!!

  3. Неужели, вы, не поймёте, что скоро всю землю скупят и у вас будет новый хозяин.. А люди? Вы спросите, а кому они нужны!

  4. Шикардос)) Село полностью разрушено, впору снимать фильмы про зомбоапокалипсис, но самое главное – сеять мемориальную доску «ватажку радянських банд». И обязательно растрезвонить об этом.

Comments are closed.

error: Content is protected !!