Ямпільчани скаржаться на задимлення в селищі (фото)

Кожної осені в Ямполі постає проблема випалювання сухої рослинності населенням. Доки одні ямпільчани намагаються привести до ладу свої городи та присадибні ділянки, інші страждають від значного задимлення повітря.

Погіршення самопочуття, запаморочення, безсоння – далеко не повний перелік симптомів, які виникають навіть у здорових людей при отруєнні чадним газом. Ямпільчани бояться і більш серйозних наслідків у виді хвороб дихальних шляхів.

Весною поточного року мешканці селища вирішили покласти край цій проблемі і подали до Ямпільської селищної ради петицію у якій просили місцеву владу здійснювати ретельний контроль за випалюванням рослинності та не допускати порушення. Так, як петиція набрала необхідну кількість голосів, орган місцевого самоврядування був змушений відреагувати.

«Розглянувши електронну петицію від 24.04.2021 «Щодо суворої заборони спалювання трави в межах смт Ямпіль Сумської області та введення реального контролю для недопущення порушень» (автор Лях Яна Василівна) 28 квітня 2021 року на виконавчому комітеті Ямпільської селищної ради, відповідно до підпунктів 6, 7 пункту «а» частини першої статті 30, частини першої статті 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 23-1 Закону України «Про звернення громадян» виконавчий комітет селищної ради доручив відділу житлово-комунального господарства, архітектури, благоустрою, комунальної власності та земельних відносин Ямпільської селищної ради (Скорозвон А.О), у межах повноважень, визначених чинним законодавством України при розробці Правил благоустрою територій населених пунктів Ямпільської селищної територіальної громади врахувати вимоги викладені у петиції»,  – зазначалось у відповіді Виконкому Ямпільської селищної ради.

Зараз вже зрозуміло, що відповідь була формальною і жодних кроків по налагодженню контролю, попередженню порушень та притягненню до адміністративної відповідальності порушників зроблено не було.

Більше того, восени ситуація з випалюванням сухої рослинності може навіть значно погіршитись, адже рослинні рештки більше не вивозяться з приватного сектору.

ТОВ «Водолій БС», яке надавало в Ямполі послуги вивозу твердих побутових відходів до серпня 2021 року, вивозило все сміття, яке виносилось населенням в рамках встановлених тарифів. ПП «Броус», яке надає послуги з 1 серпня, офіційно відмовилось від вивозу рослинних решток. Власники ж домоволодінь, які не мають компостних ям, вже попередили місцеву владу, що тепер не мають іншого виходу, як спалювати такі відходи.

error: Content is protected !!