Яким був перший день війни на півночі Сумщини

Руїни автозаправної станції, що розташована біля Глухова на трасі Кипті-Бачівськ, ще довго нагадуватимуть мешканцям півночі Сумщини про перший день війни. Снаряд влучив в неї під час бою на околиці міста, в рамках якого українські військові намагались зупинити російські танки, що проривались в напрямку Києва. Потужний вибух було чутно за десятки кілометрів.

Російські війська близько 5 ранку атакувавши пункт пропуску Бачівськ, ворожа техніка колоною рушила «київською трасою», неабияк налякавши жителів навколишніх сіл, що у той час мирно спали.

-Старша сестра прийшла розбудила, сказала, що напад, почалась війна, – розповідає житель села Береза Володимир. – Ми прокинулись і почули вибух, я, до речі, живу якраз біля траси.  Працюю я на газовій заправці, щоправда, не моя зміна тоді була, був напарник. Він говорить, що колона, як пішла, то вона навіть не зупинялась, проїхала і все, лише там де наших зустріла…

Відомо, що удар переважаючих сил противника під Глуховом прийняли на себе військовослужбовці окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського, які намагалися їх призупинити, зав’язалися бойові сутички.

-Звідти йшли російські танки, – розповідає мешканка села Береза Валентина. -Я тільки почала корову доїти, а воно, як бахнуло. Думаю, що воно таке? Пішла до сусідів, у них невістка у Києві працює, прийшла, а вони вже у підвалі всі: і діти, і сестра, і племінниця поприходили. Кажуть, що там вже і танки горять, і солдати у танках. А сестра моя живе біля самої траси, бідна чотири дні у підвалі просиділа, привели її, а вона майже, якби до вечора, то і вмерла б з переляку. Якраз біля двору і танки стояли, і стріляли…

Пізніше загарбники провалися до міста Кролевця, де ворожа техніка потрапила на відореєстратор одного з автомобілістів. На кадрах видно, як ворожий БМП в притул стріляє в український військовий автомобіль, незважаючи на те, що поруч знаходились цивільні.

У вечорі, 24 лютого, командування Сухопутних військ України заявило про знищення п’ятнадцяти ворожих танків Т-72. Українські військові застосували проти окупантів  ПТРК «Javelin». 

error: Content is protected !!