<strong>В Ямпільському відділі прокуратури нагадують, що кримінальна відповідальність за майнові злочини була посилена</strong>

7 березня 2022 року набув чинності Закон № 2117-IX , яким внесено зміни до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за злочини, передбачені  статтями 185, 186, 187, 189, 191 КК України, вчинені в умовах воєнного стану. Це основні майнові злочини, які завжди становили значну частину всієї кримінальної статистики в Україні – крадіжка, грабіж, розбій, вимагання, а також розтрата і заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем.

Про це Ямпіль.INFO повідомила прокурор Ямпільського відділу Шосткинської окружної прокуратури О. Кривошап

Наприклад, крадіжка – ч. 1 ст. 185 КК до цього вважалася не злочином, а кримінальним проступком, і за неї було передбачено покарання від штрафу в розмірі 17 тис. грн. до обмеження волі строком до 5 років. Лише в разі вчинення крадіжки повторно або за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 185 КК України ), з проникненням у житло або інше володіння (ч. 3 ст. 185 КК України) чи у великому, особливо великому розмірі (ч. 4, 5 ст. 185 КК України) – передбачалися покарання у вигляді позбавлення волі.

На сьогодні ж крадіжка, учинена в умовах воєнного або надзвичайного стану – є особливо кваліфікованим складом злочину. Вчинення крадіжки в умовах воєнного стану – одразу кваліфікується за ч. 4 ст. 185 КК, за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років.

Аналогічні зміни  передбачені й за грабіж, розбій, вимагання, а також розтрату й заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем (корупційний злочин), які вчинені в умовах воєнного або надзвичайного стану. Всі ці злочини кваліфікуються одразу за ч. 4 відповідної статті (186, 187, 189, 191 КК) як особливо кваліфіковані.

Нажаль, посилення законодавцем кримінальної відповідальності за вчинення майнових злочинів в умовах воєнного стану не виконало превентивну функцію. На сьогодні майнові злочини на території Шосткинського району переважають в загальній структурі кримінальних правопорушень.

error: Content is protected !!