🔴 📸 В Дружбі організували свято для власників коней

28 серпня в місті Дружба святкували міжнародний День коня. Цим заходом Фонд історико – культурної спадщини та спортивний клуб «Факел» вирішили підтримати мешканців міста, які досі тримають у своєму господарстві коней.

Вирішили провести спортивний кінний захід і назвали його «Кінний хутір», – розповідає Сергій, керівник Фонду історико- культурної спадщини з м. Шостка. –Проводимо цей захід вперше, як екотабір, бо у цей час не можемо організовувати великих фестивалів. Жодної реклами не давали – знали тільки власники коней і їх знайомі. Проводимо, щоб привернути увагу до конярства з його великим потенціалом. Зокрема, хочемо розвивати іпотерапію, бо під час війни дуже важкий психологічний стан у багатьох дорослих та дітей, а коні дозволяють впоратись з цими психологічними проблемами.

За словами співорганізатора заходу дружбівчанина Олександра Шрамченка, в Дружбі є великий потенціал для розвитку конярства. Тим не менш, кількість коней в господарствах мешканців міста поступово зменшується.

Десь біля 30 коней є у Дружбі, їх тримають люди, які душею не черствіють. Вони могли б придбати трактор, або мотоблок, поставити їх в сарай і забути про них, але кінь, як наркотик. Якщо з ним зіштовхнувся, то розлюбити його неможливо. У мене на сьогоднішній день чотири коня, я сам кошу сіно для них, все роблю винятково сам, навіть не залучаю нікого. Щоправда, придбав мотоблок, але лише для того, щоб косити траву – все інше роблю виключно кіньми.

Дружбівчанин Юрій тримає коней більше сорока років. Чоловік говорить, що має велике господарство, а кінь є його основою.

-Запросили нас на дуже гарний захід, тут можна і себе показати, і коней. У нас зараз як виходить? – всі перейшли на техніку, а тваринництво? Зменшується! У мене і бики є у господарстві, і кролі, і кури, і качки, живемо-виживаємо. А кінь – то моя любов!

Тримає коня і дружбівчанин Анатолій, любов до цих тварин у нього переймає і син Сашко.

– Люблю коней, хоч маю техніку. Жінка говорить – давай продамо, але ні. Я, як циган – кінь має бути. І син також помішаний на конях, йому не подобаються ні іграшки машинки, ні автомати, одних коней давай.

Керівник Фонду історико-культурної спадщини Сергій говорить, що окрім конярства вони хотіли привернути увагу і до старого дружбівського парку, який садили ще Терещенки. Активіст бачить у ньому великий туристичний потенціал.

-Хочеться привернути увагу і до цього парку занедбаного, бо він є перлиною, туристичною локацією Сумщини, щоб люди їхали відвідати ці місця. Його візитною карткою може стати іпотерапія та  виробництво (зараз модно вживати слово крафтове, а крафт в перекладі – це ремесло). До речі, моє родове ремесло, окрім конярства, це утримання пасіки і виготовлення хмільних напоїв на основі меду.  

Організатори заходу мріють, що після війни їх захід переросте у фестиваль конярства, який збиратиме багато відвідувачів.

ц2
ц3
ц4
ц5
ц6
ц7
ц7а
ц8
ц9
ц10
ц11
ц12
ц13
ц14
ц15

error: Content is protected !!