Один з наших читачів правильно помітив, що на німецькій та американській карті часів Другої світової війни на території Ямпільського району позначені дві демонтовані залізничні колії, які вели з Янполя до Воздвиженського і зі Свеси до Глухова

 

Ці залізничні колії справді існували, адже про них є згадки в історичній літературі. Так, про вузькоколійку від Янполя до Воздвиженського відомо, що вона доходила до спиртзаводу Неплюєва. З аналізу вищезгаданих карт, робимо висновок , що колія вела від селища Привокзальне (станція Янпіль), проходила повз південну околицю с. Імшана, а далі північніше села Окоп і доходила до Воздвиженського.

 

Про колію Свеса – Глухів збереглось значно більше інформації. Колія була відкрита у листопаді 1895 року і належала Московсько– Київсько – Вороніжській залізниці. Між 1917 і 1928 роками її  перешили, при цьому була і розібрана ділянка Береза – Свеса. Пов’язано це було з тим, що поряд була побудована широка колія Локоть – Свеса, яка збереглась до сьогоднішнього дня.

 

До речі, в інтернеті можна знайти карти залізниці північного регіону Сумської області до Другої Світової війни і фрагмент карти Московсько-Києво-Воронезької залізниці за 1940 рік.

Залізниця_до_війни_(Глухів)

Станція_Глухів_на_фрагменті_Московсько-Києво-Воронезької_залізниці_(1940_рік)

2 thoughts on “100 неймовірних фактів про Ямпіль: від Ямполя до Воздвиженського ходив потяг

  1. Колiя е тiльки вiд Свеси до Есманi. Нажаль колiя вiд Есманi до ст. Локоть не збереглася, вона була демонтована, в зв’язку з нерентабельнiстю. На цiй дiльниця збереглася лише колiя вiд ст. Тьоткiно до ст. Ворожба, але вона законсервована i там зараз вiдсутнiй рух потягiв.
    Варто також згадати демонтовану не так давно залiзницю, що проходила через наш район: Хутiр-Михайлiвський-Чигинок.

  2. Залізницю Янпіль-Воздвиженськ не встигли добудувати до 1941р.
    А будували її в 1930-х роках, щоб забезпечити стабільне постачання спирту з
    Воздвиженського спирт-заводу на Шосткинський пороховий завод.
    Тоді СРСР готувався до великої війни з Європою. Коли війна відбулась, потреба
    в колії відпала. ЇЇ розібрали.

Comments are closed.

error: Content is protected !!