Прізвище Миколи Барабашова відоме всій Україні, ось тільки не всі пам’ятають, і, на превеликий жаль, не всі знають, що це прізвище належить знаменитому на весь світ астроному і академіку, людині неймовірно працьовитій і талановитій, яка намагалася охопити неосяжний космос. Разом з Мій Харків пригадуємо біографію цієї непересічної людини.

Не титул у спадок, а заслужене звання

Микола Павлович Барабашов – доктор фізико-математичних наук, професор, академік. Однак зі званнями та вченими ступенями не народжуються, вони не передаються у спадок, на відміну від титулів герцога чи лорда, – це результат копіткої праці.

Микола Барабашов народився 30 березня (18 березня за старим стилем) 1894 року в Харкові, в інтелігентній родині професора офтальмології та випускниці консерваторії. Цікавим є той факт, що до початку 20-х років ХХ століття прізвище Барабашова писалося через «е» – Барабашев.

barab01.jpg

Про роки дитинства майбутнього астронома відомо не так уже й багато: закінчив харківську гімназію з відзнакою, з раннього віку цікавився астрономією. Вступив спочатку до Юріївського університету (зараз Тартуський університет, Естонія) на фізико-математичний факультет, але життя розпорядилося інакше: навчання довелося перервати через хворобу. Лікарі поставили Миколі серйозний діагноз – туберкульоз. Усе його подальше життя ускладнилося захворюваннями грудної порожнини.

Після лікування в Італії майбутній академік продовжив свою освіту вже в Харківському університеті, також на фізико-математичному факультеті – залишившись до кінця життя відданим Харкову, Харківській обсерваторії та Харківському університету.

Про роботу Миколи Барабашова у Харкові, його наукові досягнення у сфері вивчення Сатурну, Венери та інших планет читайте далі у статті від MyKharkov.info. Ви дізнаєтесь не тільки про науковий бік життя вченого, а і про його хобі – конструювання різноманітних цікавих виробів.

error: Content is protected !!